Една молба, некоја што до сега вадела конзилијарно да ми прати слика од документот да видам дали сите печати ги имам?? денес бев на конзилијарно прв пат, и ми дадоа извештај се океј, но како ми ги дадоа док јас одма искочив бидејки ми беше мнг лошо, и сега дома видов дека ми вратиле и пресметка и упатот и све заедно со извештајот и мислењето за конзилијарно. Нз дали на шалтер после тоа требало да одам.. А бевме сите на шалтер пред да не викаат внатре
Девојки дали некоја имала проблем со исплата на патолошка и каде да прашам Во нашиот град немаат систем од јуни и чекале одобрение од скопје Немам исплата на патолошка за јуни ни за јули а за клексаните од мај наваму а документите не ги ни разгледуваат Каде би можела да се јавам за информации а да не е мојата подрачна служба ???
Само на бројчето на фонд или пиши меил до подрачна служба (ако си од скопје овој е меилот zaklinas@fzo.org.mk) а бројчето за инфо 023289083 Додека пак другите меилови за подрачни служби можеш да го најдеш на страната на фзом. И да ти кажам на меил се поажурни враќаат истиот ден, додека овие од инфо немаат везе са везом.
Konzilijarno nema vekje prasav I Jas mi rekoa od Sega samo privatno. Toa sto odev me vo soba 36 pa bukirest I toa nevazi gi vrakjaat da mora da se odi konzilijarno I ke go ima samo na privatno. Sistina mislam 2.500den ama ne sum sigurna, Slednata nedela ke odam I Jas da prasam sto kako ke bude
Zenski sega na 10ti pravam 6 meseci kaj sto rabotam. Pred eden mesec otvoriv boleduvanje 2 nedeli od maticen i vtor pat koga sakase maticnata da mi otvori boleduvanje od specijalist nemozese ne i dozvolija od komisija moralo 6 meseci staz da imam. Neli mozam do 1 mesec da imam pred da napravam 6 meseci? Momentalno kako trudnica sum oslobodena od rabota poradi kovid za da mozam da sedam doma i da ne rabotam, visoko rizicka bremenot sum so serklaz. E sega koga ke napolnam 6 meseci za nekoj den, ke mozam da otvoram patoloska ama pa poinaku se imam dogovoreno so HR i valjda ke bidam oslobodena do kraj na bremenosta. Koga ke se porodam kakva e procedurata za porodilno?
Cim si oslobodena so merkite ne si otvaraj patoloska oti ke ti kinat 30% od plata. A vaka ti isplakaat skroz cela plata. Inaku da, za boleduvanje 15dena od maticen pa posle komisisko moras 6m staz, megjutoa na klinika nema veke konzilium mora da se plati privatno. Moj sovet cim si oslobodena ne otvaraj patoloska, poso ke moras da ostais utre zadutre dete na 7,5m i da pojdes na rabota, a i plus ke ti kinat od plata. Procedura za porodilno e, ako ne si na patoloska otvaras na denta koga ke se porodis ili 28dena pred termin zavisi. Posle otpusna lista se nosi kaj maticen gin. Ti izdava boleduvanje obrazec i go nosis na rab. Jas sum od 27mi avgust na porodilno, 45dena pred termin zatoa shto sum patoloska.
И јас добив известување од Букурешт дека мора со конзилијарно а државните не даваат. Се јавив сега во Ре медеика и кажав дека сум за конзилијарно и ми рекоа 8.000ден. Дали и во Систина е толку, ако знае некој што бил пред брзо да ми каже?
Во Систина трудничко ехо закажуваш и на др му кажуваш дека ти треба и конзилијарно Плаќаш 2800 и добиваш извештај со конзилијарно
Здраво , на клиника нема термини за конзилијарно и денес ми кажаа дека нема ни да има ,немаат информации подетални, добив упат за во Чаир , ме вратија бидејќи директорот не бил на работа за потпис и не знаат до наредна недела дали ќе се врати , дали сите овој месец одите во Систина или Ремедика за ехо и конзилијарно или можеби ќе поминеме само со извештај од ехо? Друго искуство?
И мене ми треба конзилијарно а бидејќи нема докторот ми закажа за на ГАК соба 36 да ми дадат мислење и ми рече дека и така можело во време на пандемија инаку треба да одам наредна недела