Zenski do 22 januari mi bese isplateno od firma od 23 januari sum pod fond e sega tie 7 dena do kraj na mesec ke mi gi isplatat sega ili naredno? Inace vo mojata firma se zema plata na 25ti 26ti sekogas pred vreme ne cekat 1vi
Здраво мајки, тие што бевте на патолошка и имавте отворено породилно месец дена пред термин, кога носевте документи во фонд за исплата на породилно? Јас се породив јануари а породилно по предлог на комисија отворено од 5 декември..45 дена пред термин...но матичниот ми го отвора денес со дата од 5.12 и треба да носам документи во фонд ...дали ќе ми направат исплата од фонд за декември ?
Здраво девојки, листам по страниците, но не можам конкретно да најдам. Јас уште во почетокот сум критична бременост и ќе бидам цело време на патолошка, здравје уште 6 месеци. Ме интересира, колку се зема плата тој период? Цела патолошка е 70% од платата? А после тоа породилното како се пресметува? На последните 6 месеци или 12 месеци?
Се пресметува просек од 12 месеци, доколку имала промена во плата за тие 12 месеци сумата нема да е иста како таа сега што ја зема. @Blue moon
И мене ич не ми е јасно, а просекот е од платата на која си пријавена тие 12 месеци не на платата што се зималс односно од 70% ради патолошка?
Јас со првото бев на боледување од други причини ама за да не правеле проблем од комисија ми пишаа дека имам хематом
Незнам дали се повлекува, ама еве јас бев на биледување пошто повраќав а со таа дијагноза не следува патолошка па де хематом де болки и крварење ми пишуваа од ракав дијагнози за да ми се продолжи
Имаше врски или ? Ако ги укинат меркиве би сакала пстолошка да извадам имам хематом ама и реално не сум способна да работам.
Јас уште во јануари можев да поднесам, ама си реков од дома сум, подруго е а и да не си кратам од плата. Плус, поднаучив да не се нервирам на секое за работата, зошто тоа влијсе на плодот а фала никогаш не добив, покачување исто, туку само работа нова и нова.... Ако укинат, ќе вадам.
Неее на матичната и кажав за што сакам патолошка им кажав и на државна тој сам и рече на сестрата пиши и хематом крварење болки
Знам дека е старо мислењево. Ама ме интересираше зошто да не оди никако таа лично, туку да прати некој друг.
Женски имав боледување од матична две недели, па после со извештај од мојот доктор за ивф дека имав хематом ми продужи комисијата 1 месец и заклучно до 4 март ми е и пишува на извештајот од комисијата контрола на 04 март, баш тогаш треба да одам кај специјалист или може и порано за продолжување на боледувањето? ❤️
Нема веќе лично одење на комисија сега е електронски. А да не оди мисли на тоа заради здравствени проблеми нели мирување да не се движи и да не оди.
Можеш и некој ден порано, и јас сум иста ситуација како тебе, на приватен специјалист одам, па го носам извештајот и конзилијарното ден порано кај матичниот...
Доколку решат да ги укинат ќе ги стават на следна седница на Влада во вторник или некоја следна. До тогаш имаме време да пишуваме маилови до info@vlada.gov.mk; portparol@vlada.gov.mk; dusko.arsovski@vlada.gov.mk и до стручњаците Комисијата за заразни болести преку фб и инста дека со укинување на мерките ништо позитивно нема да постигнат. И така веќе мнозинството сме вакцинирани, а и да не сме ова не е решение да не натераат. Решија да ги укинат мерките за бремените зашто сите други преку Синдикати и Здруженија се бунеа и штрајкуваа, за нас ќе мораме самите поединечно.