a za koj mesec cekate isplata, po kolku vreme docnat...jas duri sega podnesov za maj i juni, koga da cekam nekoja para: p
Какво е тоа правило, сигурно треба да постои исклучок.Јас едвај доаѓам на работа, и со жив зор седам, следната недела имам контрола кај лекарот и ке инсистирам на боледување. За болки во кичма и грчеви даваат ли патолошко или исклучиво само за крварење? Со кои дијагнози сте вие на патолошка?
Статус од фзо. мм оди сабајлево да види што е проблем - класика одговор „нема проблем, валидирано е“ (од жената која го работела моето боледување), „исплата за 7-10 дена“. Супер. Излегува мм и ми јавува - му викам ако е така, земи копија од решението и така не ми стасало дома. Се враќа. „Ааааа нема решение, денес ќе се валидира“. WTF?! Некои требале рачно да се валидираат. Ок. Оди кај директорот. Тој проверува и го враќа назад кај истата т.е. шефот со инструкции што им е проблематично во систем. Се враќа мм пак кај истата - е да де, затоа мора шефицата рачно да ги валидира. Оди мм кај неа - таа затрупана со документи и нервозна. Валидирала рачно, исплата петок или вторник. Дефинитивно не се нормални!
Сакаш да кажеш до сега во фиока им седело??? Сигурно и моето го имаат заборавено некаде. Те молам пиши ми го емаилот и кои податоци им требаат за да проверат статус на предмет. Ќе може ли со име презиме и ембг или бараат и број на предмет и сл.
Таа која го работела мојот предмет беше на одмор минатиот пат мм кога беше. Значи ја чекал изгледа. Што би рекол мм, во грешно купче си се паднала Џабе ќе пишуваш на маилот - таа што одговара нема точни информации. Мене веќе 3 недели ми вика се е ок, чекај пари, а денес излезе предметот ми е за валидација. Ако имаш некој да појде или ако ти се посреќи на тел да ја добиеш таа што го работи. Можеш да свртиш и кај тој директотор што им е - Зоран Печевски - 02/3118-566 или моб 071/372 025. Овој повеќе ќе ти заврши работа.
Не знам дали тоа игра улога. Јас имам поднесено на 31.05 за месец мај, плата на работа зедоа на 6ти јуни, а јас уште чекам пари од фонд.
Е да, и тоа има врска. @Melinda85 кога ви пуштаат плата? Некако многу рано исплата... (да не ме сфатите погрешно, дај Боже на сите така да исплаќаат).
На 30.06 поднесов документи во фонд за Јуни. Во исто време кога пуштаат плата кај мене во фирма, јас добивам исплата од фонд мила.
Јас сум веќе повеќе од 3 недели на боледување. Првите 2 недели од матичниот ми завршија ми дадоа комисиско уште 30 дена кое најверојатно уште ќе се продолжува го дадов и тоа боледување на работа. Првите 2недели ги плаќаат од работа, а за наредниве да не треба нешто некој посебен документ или од работа ќе си средат?
Од 5 до 10 ти во месецот секогаш добиваме плата од фирмата. И исплатата од фонд се поклопува со тие денови.
Добро бе да му се сневиди имаат тие во предвид дека станува збор за ПАРИ ?!?!?! Дека може некој нема како да преживее без тие пари? не велам дека нема да пуштат ама месец за месец треба шо ако јас следниот месец имам пр 40 000 кога овој месец немам ништо. Си играат играчки, се валидирало се одобрувало се правело рачно системот не чинел што ли не. СРАМОТА. Нека му служи на чест на сите кој нон шалантно се однесуваат и ненавремено ја вршат работата и баш ги боли дека на кукла или фана тие пари им требаат ОВОЈ месец и дека тие ОВОЈ месец треба да ги имаат парите. Пробува да не се нервира човек и да си гледа само здравјето негово и на бебето ама па ова е претеризам. Па да не зборувам што сите ги праќате сопрузите (што е нормално) за тие неспособните таму и нив да ги маткаат од шалтер 5 на шалтер 8 па пак на шалтер 5. Па нели и тие луѓе имаат работа бе а ти си играш играчки и со нив? Страшно е! извинете жени ама ептен се изнервирав и си се запишав овде јас. Ај ве многу.
За боледување до 30 дена не се носи ништо во фонд. За боледување подолго од 30 дена, се носат документи во фонд и тоа за деновите после 30-тиот. Во твојот случај до 30 дена ќе си средат на работа, фирмата исплаќа.
Значи овај месец си сум рајат т.е до август оти до крајот на ова боледување ќе бидат 45 дена значи и за тие 45 дена преку фирмата си ги плаќат што би значело дека и на 15ти август ќе земам плата? Грешка сум или?
Што да кажам што не си кажала? Разменив 20тина маилови со фонд, мм беше лично 2 пати и со директорот зборуваше. Вчера ги пријавив и во мин. за здравство, ми пукна филм. Рака на срце одма ми одговорија од министерство дека ќе реагираат и се извинија за непријатноста. Ај си викам, може мај и јуни заедно ќе ги исплатат, па ќе се опарам
Па добро и не е така страшно, ќе си мислиш дека ти се паднало некоја награда на игрите на среќа 5ка во лото на пример (не е смешно )
Како што прочитав погоре, отприлика до 15 јули би била еден месец на боледување ( 2 нед од матичен + 2 нед од специјалист). Тоа значи дека на крај на јули треба да поднесеш, ти или од работа, како ви оди процедурата, документи во фзом за период од 15-31 јули. Тоа ти прв период за кој исплаќа фзом. Секој нареден месец додека си на боледување, месец за месец се поднесуваат документи во фонд. Се надевам сега е појасно.