Ni mene seuste ne mi vrtea, a do 4 znam rabotat covecki resursi. Bas cudno ocekuvav do sega da me baraat
Мене ми се јавија, стигнале Заклучоци од Влада и мејл за од утре на работа. Ќе видиме утре журка. 5ти месец сум, вакцинирала сум, прележана сум. Ќе си ја пробам среќата да не отварам одма боледувања ако можам. После ќе одиме на 15 дена од гинеколог, 15 дена на работа, па одмор итн.
Јас отворив денес боледување. 7 ми месец сум. Е сега дали ќе ми продолжат не се знае ама би тррбало имам индикации треба да одмарам па ќе видиме
Mene seuste ne mi vrtea. Bev do ginekologot i bas loso projde. Covekot e mnogu umislen oti demek rabotel 10 godini na zapad i 7 god vo Amerika. Me napravi nenormalna sto dojdov da mu baram boleduvanje i sto sakav da si probam srekja da mi pishe patoloska. Se navredi epten i me napadna i edno 15 min mi drzese lekcija kako sum mozela da pobaram takvo nesto od nego. I rece da sum se odjavela od kaj nego i da sum si barala nov ginekolog i deka epten ako sum sakala ke mi dal 7 dena boleduvanje i posle sto ke sum pravela ke sum morala na rabota. Toa ne bil negov problem sto rabotam vo fabrika, ne mozel da me oslobodi ne sum bila 34ta nedela za da me stavi na boleduvanje. I mi rece aj ke me stavel na boleduvanje i potoa da me prijavi deka sum go terala da laze za patoloska i deka toa bilo krivicno delo ke sum mozela da odgovaram. Jas najnormalno go prasav cisto za konsultacija on me napadna edvaj se vozdrziv da ne se rasplacam kaj nego, koga izlegov se isturiv od placenje. Ne mi se veruva kakov covek……..
Mene me interesira samo ako ostavam rab i vekje sum bila osigurana vo firmata povekje od 6 meseci dali ako prodolzam da bidam osigurana preko maz mi dali ke me sleduva 9 meseci posle porodilno da me plakja drzavata ili nema takvo nesto?
Mene mi e najvekje da si iskoristam 9 meseci posle porodilno, ne sakam da si gi izgubam oti mnogu znacat, ima li nekoj nacin? Ocajna sum
Нема да ти следува породилно. Имаш опција 1.да смениш матичен и опција 2.да идеш на специјалист приватно /државно да ти даде мислење да отвориш боледување.
Не ти следува така породилно, единствено ако те пријават на друго место како вработена, само не смее ни ден прекин да има.
Maticnive bas znaat da pravat problem ne me cudi ova sto go kazuvas znam kako e koga ne davaat boleduvanje. Ama slusnav deka gubat nekoj procent za sekoe otvoreno boleduvanje zatoa ne sakaat. Ne bitno. Ne go moli nego. Pojdi vo drzavno kaj specijalist ili vo sistina remedika neka ti dadat mislenje za da otvoris boleduvanje. I maticniot ke mora da ti otvori.
toa i jas kazav 90% е ако си над 15 дена. 80% до 15 и 70% до 7. iako mislam nema vexe dali su privaten ili javen, vi zakonot toa ne e potencirano
Ke zemam od opst maticen 2 nedeli oti nikogas mi nema napraveno problem za boleduvanje.. pred da mi istece boleduvanjeto ke odam vo sistina i vo megjuvreme ke go smenam maticniot, drug nacin ne gledam.