Tuku vie idni mamicki sto pocnavte od denes na rabota, kako e? Vi odredija polesna pozicija, imavte poteskotii na rabota?
Ne znam ama znam deka i tie imaat proceduri i pravila ne e samo kako nas sto ni odgovara. Lani sakav da smenam opst maticen i bas fativ alergija i mi trebase boleduvanje i so noviot sto pregovarav mi rece koga kje se odjavis od tamu i ke se prijavis kaj mene ne mozam odma da ti dadam boleduvanje. I ja bataliv taa procedura ostanav kaj starata maticna za da zemam boleduvanje za alergijata. Taka da nesto ima. Dva pati istoto go slusam. Zatoa ti velam da se rasprasas do kraj.
Ama jas planiram utre da se pisam kaj noviot ginekolog i posle 2 nedeli da baram boleduvanje koga od maticnata ke mi zavrsi. Znaci 2 nedeli ke se pominati, me interesira dali e dovolno pominato vreme za da moze da se otvori boleduvanje.
Вчера ми стигна исплата за Февруари ама имав 6 дена работни само за исплата и мала е сумата па може затоа брзо ми пуштија
После 7 дена треба да отидеш на некој специјалист за да ти продужи матичниот, дали крвна слика да направиш, екг или нешто за да има основа. Дава упат и одиш на некоја проверка само, мада се зависи од матичен до матичен. Инаку боледувањето е од него.
Кога ќе се пишуваш пред тоа прашај, тој што ќе треба да ти даде боловање најубаво ќе ти каже, ако и тој е некој лев може да ти каже па барем ќе си знаеш на што си. Ние сите сме со различни искуства.
Zdravo imam prasanje, dokoku nekoj znae da mi odgovori. Otvoriv od gin boleduvanje 15 dena pa potoa mi kaza komisiski treba da se prodolozi.Otprilika kolku prodolzuvaat i dali posle toa moze da zemam odmor pa pak od ginekolog pa pak komisiski. Ic ne gi razbiram ovie raboti. Dali uste od prvovo boleduvanje komisiski sto kje bide 70% od plata kje bide? Fala
Jas denes pocnav na rabota.Rabotam vo market i dobro mi e,ne me maltretiraat voopsto. Inace koristev samo 2 meseci od merkite, januari i fevruari bev doma i bas se odmoriv. Malku se razocarav sto gi ukinaa merkite ama moze i podobro posto ova sedenje doma pridonese povise da se zdebelam. 4ti mesec sum a izgledam kako 7mi da sum
Jas koristev 4 meseci od merkive i bas se ulegav po doma. No jadam normalno i se nemam zdebeleno oti edvaj si go povrativ apetitot nazad, vo bremenosta vlegov so 77 kilogrami a sega sum 83 kg a sum skoro 25ta nedela od bremenosta. Vo red e tolku mala promena vo kilazata za tolku vreme? I samo vo stomakot se zgolemuvam vaka drugo se sum ista.
Ako vekje zimas komisiski (konzilijarno) moras da imas rizicna bremenost i mislam deka ne mozes da ja prekines so odmor pa povtorno da zemes patoloska, teras do poragjaj so boleduvanje odobreno od komisija. Inaku go prodolzuvaat na 1 mesec i 70% isplakja fondot.
Ако имаш достојна дијагноза, ти даваат обично прво 30 дена, па 15, некогаш и обратно, со тоа што имаш прегледи од специјалисти, па почнуваш патолошка фактички, со конзилијарно мислење, кое подоцна се одобрува од комисијата во Букурешт. Е за исплаќањето, мене првиот месец ми беше исплатен од фирмата, 90%, и после тоа веќе почнаа 70 % од фонд. Прават просек од последни 12 плати на пр, т. Е. зависи колку време си во фирмата, може и просек од помалку месеци, ама не помалку од 6 нели
http://fzo.org.mk/WBStorage/Files/Soopstenie LKM 19062020_3.pdf Tuka gi imate site informacii za pravo na boleduvanje i isplata na boleduvanje.
Женски дали за продолжување на патолошка со конзулијарно за еден месец, дадено 15 дена од нив? Матичната нешто спомна 60 дена сум надминала ама не разбирам што е тоа, па само нов извештај од специјалист да извадам и извадив за останатите 15 дена до кога ми е конзулијарното фактички и наново поднесивме со старото конзулијарно. Само нешто да не маткаат ич не ги разбирам