Девојки кога ти продолжуваат боледување еден месец со конзелијарно мислење потписи од тројца доктори. Дали тоа значи дека веќе е комисиски и ова е тоа патолошка?
Едно од прашањата што ме мачат и мене Јас користев 15 дена од матичен и добив конзилијарно после тоа и немам сеуште одговор дали ми е продолжено и колку ми е продолжено.
Па матичниот треба да ти се јави да те извести. Кај матичен ги предаде па тој ќе ги прати или лично ги носеше? Јас ги однесов кај мстичниот тој ќе ги прати и ќе ми се јави да ме извести.
Да кај матичниот ги однесов, ама немаат навика да ме бараат. За се морам јас да ја барам. И првиот пат не ми се јавија
А за исплата знаете ли како оди? Дали со земање мислење одма е 70% или без разлика патолошка или не до месец покрива фирмата и е 90%.
А исплатата 90% оди дур си под фирма и после 70% под фонд? Без разлика дали е отворена патолошка или не пред тие 30 дена, тоа ме буни.
Значи вака од работа ме прашаа дали ова веќе ми е патолошка бременост бидејќи ми е продолжено 30 дена. Да знаат ако е патолошко во фондот треба да го носат боледувањето за да ми пушти фондот плата. Јас кога го земав конзилијарното мислење заборавив да ги прашам.
Stom si zemala konzilijarno, toa ti e patoloska. Listata od konzilijarnoto ja odnese li kaj maticen ginekolog? Ako si ja odnela, maticniot treba da ti se javi i da te izvesti do koga ti e prodolzeno boleduvanjeto i da odis kaj nego da go zemes boleduvanjeto i da go odneses na rabota. Oni go kopiraat i ti go vrakjaat, a ti posle zaedno so kopija od transakciska go nosis vo fondot i cekas da ti pustat plata.
Значи јас треба во фондот фа го носам? Бидејќи од човечки ресурси од кај мене на работа ми рекоа тие ќе го носат. Фала ти многу за одговорот
Kako cetvrtok razgleduvale petok odgovarale, stvarno ne se normalni. Sto ako mi fali nekoj dokument plus i tia petok ti gi kazat s do petok e boleduvanjeto, kako ke se opravdam na rabota vi ponedelnik dodrka trcam po mislenja.Porano bese odes istiot den i istiot ti kazuvaat. Druga glupava rabota e sto nemozes da stanis ama treba da go zemes boleduvanjeto da gi odneses na rabota pa potoa vo fondot i ako nema koj da ti trca si zavrsil rabota
Не знам. Така ми рекоа , тска кажувам. Зошто еве лично мене до среда ми е боледувањето. А одговор во петок. И сега јас не знам како прво дали ќе ми одобрат а овие од работа со право се јсвуваат и прашуваат и ај како да ги оправдам јас четврток и петок на работа. Истово ги прашав нив и ми рекоа па со датум од четврток ќе ти биде боледувањето. Не знсм што олку комплицирање денес бев вп среда ми завршува боледувањето еве утре задутре нека ми кажат дали ми е одобрено. И од четврток или на работа или новото боледување стартува. Стварно не знам зошто вака.
Штом ти рекле дека тие ќе го носат во фондот, ти ќе треба само на работа да им ги однесеш мислењето од комисијата и боледувањето што ќе ти ги даде матичниот. Се што е над 30д боледување иде преку фондот така што не знам зошто воопшто те прашувале ако си надминала 30д.