Знам дека е поодамна објавава, ама дали си сигурна дека е така, дане е просек од цела година, а и тука да е вклучена исплатата од патолошка зошто тие месеци од фонд земаме плата или си иде стандрад последната година на колку си пријавен просек 100% од тие плати без тие исплати од 70% од фонд? Ич не ги разбирам овие работи
Немам искуство со патолошка ама од темава што имам читано, нема врска што си била на патолошка...за породилно се рачуна како да си земала цела плата...разгледај низ темава ќе најдеш мислења од други членки со искуство каде што го потврдуваат истово
Kaj mene i od firma nosat, i jas baska si nosam sama vo fondot, neznam kaj deugite kako e. I jas ne znaev deka nosat od firma i mi kasnea mnogu i koga se javiv vo fondot da prasam mi rekoa deka moite dokumenti se vo red samo cekaat i da firma da im odnesat. Togas doznav i jas deka i jas i firma nosi dokumenti vo fond.
Значи два пати се носат дпкументиве еднсш ние, еднаш фирмата. Јас ништо не сум запознаена со процедурите ќе се распрашам како треба да постапам.
Kaj mene e taka, neznam dali kaj site e taka. Jas moram sekoj mesec da vrtam vo firma da gi potsetuvam zosto me zaboravaat.
Кај мене тие носат јас ништо не однесив, имав исплата прва значи ок е. Ова со фондот е се хаос ништо конкретно нема
Девојки, од ваше искуство, кога би се вратил нормален мирис и вкус на некои нешта (кафе, месо, риба, цигари...) кои се предизвикани од бременоста?
So fondot e strasno i ako nemame ligje u fondot ke si cekame. Jas za platata od noemvri cekav duri do sredina na februari mi ja pustija. Zivci izkinav.
Здраво девојчиња, може ли инфо кога најкасно треба да се однесе специјалистички извештај кај матичната за продолжување на боледувањето од 15 дена, па знам после тоа се бара конзилијарно за патолошка. Пример на 21ви отворено боледување од матична, за негово продолжување кој датум би требало да се даде извештај од специјалист? Кога праќаат матичните на комисија денот кога завршува нивното боледување или порано? Заборавив да прашам.. фала
Јас на 2ри март отворив боледување од матичната, на 7ми однесов крвна слика, 10ти бев на специјалист и утредента им го однесов извештајот за да го пратат. На 15тиот ден кога ми завршува боледувањето од матичната они го праќаат до комисијата денеска се јавив ми одобриле 30 дена до 16ти април. Овие дати по кои треба да се водам за достава на крвна слика и извештај ми ги кажа сестрата кај матичната.
Мојата матична ми вика секогаш бар ден унапред да поднесе пред датумот на истек на боледувањето, а извештаите ги земам претходно неколку дена. Сега на пр до 20.03 ми беше боледувањето бидејќи се паѓаше Недела мораше Петокот да поднесе, а јас извештајот го земав Средата. Позз
И овие матичниве сите си прават како сакаат тие. Гледам нема едни правила и да речеме сите се придржуваат до нив. Ова од секого различно искуство слушаш. Правилно е како твојата. И јас му зборев на матичниот порано да се пратат за да добијам одговор нели до истекот на боледувањето. Ама матичниот ми речр тоа со сестрата среди. И еве јас што дека порано и го однесов мислењто таа наумила да го прати дента кога ми завршува боледувањето, и готово.
Да ве прашам јас имам боледување од кај матичниот гинеколог 15 дена и сега ми го продолжиле 1 месец. Ме интересира платата преку работа ќе ми биде или преку фонд
Јас бев денес на работа, прикрварив па отидов на гак.Ми дадоа извештај со назнака строго мирување и боледување.Отидов кај матичната она ми вика морам да го отворам боледувањето од денес,а јас бев на работа и се куцав.Како и да е,ми рече на крај на месец да одам да се договориме за каде да ми даде упат за контрола,за да ми се продолжи боледувањето.зарем тој извештај од гак не е доволен да ми го продолжи на цел месец боледувањето,треба да мирувам а не да шетам по болници и шалтери,па уште ми вика може нема да ти треба,а ова е 4ти пат да прокрварувам.ме изнервира ептен.
Не е до неа такви се процедурите. Мора денес да ти го отвори боледувањето поради тоа што извештајот е со денешен датум. Мене пример боледувањето ми го отворија со вчерашен датум дека на гак бев вечерта а матичниот толку доцна не ми работи. А во однос на другото прашање тој извештај не е доволен зошто тој е за ова сега боледување. Потоа со упат идеш повторно да те видат и даваат друг извештај за продолжување на боледувањето. За жал такви ни се процедурите. И јас пред некој ден се заморив по вратине во болница. Кога вадев конзилијарно. Печат оф ваму , печат од таму... малтретирање е. Мм беше на работа и немаше кој да ми трча па морав сама.
Мами ќе може ли некоја од вас да ми каже коклку време чекате одговор од комисија за боледување дали и колку ви одобриле? Вчера мојава матична го пушти до комисија, а мене боледувањето од неа ми е до утре. Се мислам утре ако не ми јават тоа значи дека во понеделник би требало да одам на работа?!?