Како оди процедурата во приватна клиника да ти дадат мислење за патолошка? Си одиш нормално на преглед или посебно се закажува и се плаќа?
И мене тоа ме интересира. Оти јас со таква намера отидов во систина на преглед и кога се јавував потенцирав дека ми треба мислење. Ама докторката не ми даде рече па матичната нека ти даде она нели е специјалист. И на крај платив 5000 ден за 5 мин преглед и не добив мислење. И сега извештајот не ми важи ништо..
Здраво девојки, јас бев до сега на боледување со мислење од специјалист од ГАК еднаш 30дена, еднаш 15 и сега ме праќаат на конзилијарно во среда без закажан термин со приоритетен упат...Јас сум со скратен цервикс 23мм, 31 недела и шифра О47. Прашањето ми е што се прави на тоа конзилијарно, те прегледуваат ли, постои ли шанса да ме одбијат да не ми продолжат? Ве читам уназад и се ми е измешано веќе
На конзилијарно те прегледува еден доктор која дава мислење и ќе ти кажат кога да отидеш да си го подигнеш документот каде ќе бидат потпишани тројца доктори кои констатирале дека треба да бидеш на боледување. Мене бременоста ми ја водат во Ремедика и со мојата докторка се пишувам и на вибер за било каква консултација и од таму со секоја контрола си добивам извештај. Бидејки имаш реален проблем мислам дека ќе ти дадат и од ГАК продолжување на боледувањето.
Фала ти многу на одговорот @januari19 се испопаничив искрено што како ќе биде, ми доаѓа мене скоро секоја недела прегледи и ашкање по болници, од советот мирување ни м не остана
Ми го продолжилее! Се радувам. Само не пишува што документи треба да приложам за да ми се продолжи пак? Не пишува ни конзилијарно дека треба
Ako odis na GAK na konzilijarno, maticnata treba da ri dade upat(ete imas prioriteten) i lista od Bukurest obavezno. Tamu te gleda 2 min na eho, zema merki od bebe, i da im naglasis deka si so skraten cerviks za da pisat vo izvestajot. Od tuka ke ti go dadat izvestajot i go nosis kaj maticnata, taa go prakja na komisija i ti se javuva koga ke bide odobreno, odis kaj nea si go zemas boleduvanjeto i tolku. Ako vo slucaj orimas kleksani, potenciraj im i toa da ti pisat vo izvestajot za da mozes da refundiras pari.
Така е процедурата ама ти не мора да чекаш до тој датум. Може да одиш неколку дена порано со упат од матичен на контрола. Кај мене вака беше претходниов пат. И сега така ќе одам порано неколку дена.
Znae maticnata za taa lista, bez taa nema da te primat na konzilijarno. Ako nemozes da odis do kaj maticnata, neka ti ja slikne i prati, taka ke te pustat. Toa e kako dokaz deka treba da odis na komisija.
Jas bev na kozilijarno prethodniot pat samo so upat od maticen nisto drugo. Eden doktor bese tuka za prodolzuvanje na patoloska i toj mi go dade konzilijarnoto mislenje stavi pecati od trojca doktori. Ne ni bea tuka drugite dvajca.
Хаос е значи се…матичнава ми вика ти дојди само по упат приоритетен и фаќај врски зошто ќе ти треба, она ќе ми дала што да однесам од извештаи
Таа листа, е всушност мислењето од Букурешт, од кога до кога е последното боледување, за да знае комисијата од конзилијарно што да стои на извештајот и нивното мислење. Тоа се уствари овие слики погоре што ги праќаат членките. Кога одиш прв пат не се носи, затоа што и го немаш тоа мислење, секој нареден месец си го носиш Не знам зошто сите викаат барај врски, без врски ништо итн итн, 7 месеци бев на патолошка со ниедна врска
Neka proba clenkata, pred moi oci vratija nekolku sto nemaa i nemozea da ja dobijat maticnata za odma da im prati, sekoj mesec odam i gledam sto se slucuva. E sega moze za prv pat da ne treba kako sto kazala clenkata pogore, ne se sekjavam, ama i jas koga nema da ja izvadam odma vikaat dali imam lista od bukurest. A za pecat da, odma stavaat tamu tri kako od trojca doktori.
А добро ако те вратат назад што понатака…мене ми е боледувањето до 17.04 нема да имам кога повторно да одам…извинете ве испогњавив со прашања
Ako odis prv pat mozda nema da ti treba listata od bukurest kako sto vika clenkata, ama ti prasaj ja maticnata za sekoj slucaj a posle sekoe naredno odenje na GAK za konzilijarno ke ti treba. Nema da te vratat ako gi imas upatot i listata.