@Erika.greeneyes на извештајот пишува која недела си според последна менструација. Ќе си израчунаат кога ти е термин нема бегање
Ако немаш прекин во боледувањето, не зависно дали ти е од матичен па од ГАК ,првите 30 дена што си на боледување ти ги исплаќа фирма , понатаму си на товар на фонд со 70% од плата.
Ne se racuna taka. Jas vo fondot prasav se javiv. Kazi mi koj datum ti e prviot den na sprecenost za rabota? Pa ke ti objasnam
Proveri na internet. Imase poveke broevi i jas na mnogu zvonev i nikako da dobijam pa sum se javila vo lekarska komisija ustvari pa me povrzaa nekako.
Многу често се поставуваат исти прашања, на кои има одговори некоја страна поназад и безпотребно само се повторуваме сите. А правила се правила за сите, неможе едно за една друго за друга!
После тоа автоматски се префрла на породилно или мора сам да поднесиш? Јас планирам до тој ден и после одмор да земам ваљда може?
Јас мислам дека автоматски ти го продолжуваат ,како што ја разбрав матичнава , јас затоа планирам да го прекинам па да поодам на работа месец дена па да искомбинирам со одмор и боледување од општ матичен
Со приговор ќе ти го продолжат боледувањето и ќе ти наведат следниот пат да доставиш и конзилијарно... барем така беше кај мене, еве 4то конзилијарно ќе носам наредна недела. Само гледај дијагнозата да ти биде О20 или О99 за да не те враќаат... ќе биде во ред, без гајле
Да ве прашам колку дена чекате за одобрување од комисијата за боледување Букурешт, матичната прати во петокот барање и сеуште нема одговор?
По една недела, а рачунај денес ако нема одоговор со празнициве може да се оддолжи до следна недела. Ама чим си со конзулијарно немаш гајле ❤️
Девојки едно прашање пошто ништо не ми е јасно. Претходното боледување кога ми го продолжија ми го дадоја веднаш и го однесов на работа нели за да го однесат во фонд да ми се исплати плата. До 24 ми трае. Е сега новото боледување ми е продолжено од 25.04 до 25.05. И боледувањето нема да ми го дадат веднаш туку тој ден на истекот значи на 25.05. Е сега нели од фирма за месец април ќе однесат боледување до 24 април во фонд. А другиве денови од 25 до 30, за овие 5 дена како ќе ми пуштат плата пошто влегуваат во новото боледување. Или ќе ми ги исплатат од 25.04 до 25.05 дали може така уствари?
Прават абдоминално ехо , ти даваат конзилијарно мислење и извештај , брзо се завршува работа . На сите продолжуваат
На 30 или на 01 ќе отидеш ќе ти издаде матичната за тие денови боледување ако е одобрено од комисијата.