Да @kukla21 . Да @emkaemka . Затоа и пред некоја страна се чудев каква комисија велиш. Мене матчниот ми рече, лесна е. Јас само Докторите од конзилијарно мислење ги среќавав. Да. Напоменив, јас сум идиотот во приказната(не мислев саркастично). Кога вчера разбрав дека немам право за приговор (немам лежено во болница) и мора сама да си платам придонеси за да не ми се јави вакум со осигурување, го прекинав лежењето од 3 месеци и станав да трчам по сметководство. Абе јас на вас ви обаснив, ама многу текст изнапишав непотребен и конфузен. @kukla21 ти мене да ми ставиш еден жиг овде: Ептен ќе ми е криво ако некој ме чита и ги следи моите совети Вие двете @emkaemka & @kukla21 , бидете дежурни на темава, не им давајте на луѓето да тргнат по лош пат
абе бев кукле, бев кај матичниот. Баш ради тоа што читав. 1. Мм зема документи од матичен гениколог каде фалел предлогот. И вели значи овие документи ги носам во фонд. Му велат, не само овој во фирма (извешај за плата) 2. Сепак по форумот знам, секој месец се оди по фонд, и мајка ми оди во фондот. И велат фали документ (образец за спречување на работа). 3. Се врака кај матичен, ни фали документ, ни бараат Oбразец за спречување на работа боледување. Матичениот и вели вчера му објаснивме на дечкото, нема потреба фонд, ќе дојдете во јули. (Не ми се веруваше дека го нема документот, барав на нет како изгледа. Единствено најдов . Панелот е направен само за доктори, нема како да го извадам овој докумет јас.) Спојлер: сега знам 4. Одам јас кај матичниот. Загрижена, немам поднесено во комисија во фондот. Му велам, немам решение од фондот за овој месец јуни. Ќе излезеш во јули, не грижи се. Абе како докторе во јули, на последен ден пред да ми истече ли ќе излезам на комисија, ќе доцнам. Ми рече, абе што се грижиш, за 2-3 дена ќе ти средам ако треба јас. Остави сега. И дојди во јули. И така оставив. За два месеци наеднаш (Јуни и јули) да поднесувам, на последната дата од истекот на конзилијарно мислење од Јуни. И грешка.
ај бе кукле, баш заради тоа и вчера по 3 месеци лежење станав и бев кај него. Ама 100 стапа на туѓ грб не боли. Не можел ништо. Веке било касно. Еми нели 2-3 дена докторе. Аааа касно е. Ако оставам на него и без породилно ќе ме остави. Да ме пишеле од фирма неплатен одмор. Абе викам ако нема 5-6 месеци осигурување, нема да ме следи ни породилно. Ееее не е проблем. Ти со години си вработена. Да бе, знам колку не е проблем. Научив по потешкот начин. Среќа на толку стоење и трчање, вчера бев без крварење. Знаеш како оди, кога нема пари, на здравје ќе се радуваме
@Momichka што неписмено доки си имала, глуперда И да знаеш Конзилијарно даваат за 2месеци, но на комисија си идеш месец за месец ОБАВЕЗНО, прати дати секогаш пишуваат кога да се појавиш т.е кога ти истекува. И обавезно Конзилијарното првиот месец да не ти биде постаро од 7дена, плус извештај (ехо) бараат да се достави, ова и од кај глупердата можеш да извадиш. Вториот месец кога ќе одиш со истото конзилијарно обавезно нов извештај (ехо) не постаро од 7дена инаку ќе те вратат.. И не оди ти, прати мт, мајка, татко било кој, ама ти не!
На државно конзилијарно им даваат за 30 дена. А како тоа да не е постаро од 7 дена? Јас минатиот пат имав на 26.05 земено, а на комисија на 02.06 (требаше 04.06, ама дека паѓаше недела мм беше во петок). Немав проблеми со комисија.
Па таман ти било 7дена и да си била на 4ти бидејќи било викенд нема да правеле проблем најверојатно. ^^Систина така ми кажале..
@Momichka да се упраиме да не ја утнеме Значи ако вадиш Конзилијарно од државно ти важело 1месец или 30дена. Ако вадиш приватно (или јас еве за Систина само знам од прва рака) ти важи за 2месеци или 60дена. Секако ти најдолу прочитај си за колку време ти го издале да не ја утнеме пак
Со тој документ одиш кај матичниот и бараш предлог за комисија. Одиш на комисија. Земаш нов лист. Со тој лист се враќаш кај матичниот. Матичниот ти дава извештај (ИСР образец). Тој го даваш на работа ИЛИ сама го носиш во фонд. Јасно е?
Јасно е како бел ден. Утрово си ја спремав папката за комисија. Наредниот петок ќе поднесувам пак. Само што се ќе биде од почеток. Ви Благодам многу + и вашите мислења ги принтам, за ѕид како потсетник.
Да.Кај комисија од фонд ги носам. Чекам решение. Со решение одам кај матичен. Ми дава ИСР образец и се носи во фонд /фирма за исплата. Секој месец исто.
Јас сакам коктелче со чадорче и виткана сламка ^ а за јуни што не пуштиле одма?! Или што тие крај на август
Tие наводно утре или понеделник. Така на мм му кажаа. Многу пари да не ми дојдат наеднаш Што ќе им правам Конктелче, кажи кога и пиеме
Лимонче со маџун? Знаеш колку е супер, м? Нема клексани - и тоа многу ќе ми дојдеше. Да не ми се сврти наеднаш од многу на сметка