Јас се јавив сега во фондот ми кажаа дека документите од фирмата не ми биле поднесени .. се јавив во фирматс ми викаат ги однеле ..лудило ме фаќа
Нака ти пратат бројче на прием од фирмата, јави се пак да им го кажеш во Фонд ќе ти кажат когада очекуваш исплата.
Девојки како е процедурата кога ке ти поминат двете недели од матичен гинеколог? Што се прави за на комисија?
Си зимаш упат од матичен за на ГАК ско си од Скопје, ако не за гинекологија за соодветниот град и ти закажува матичната термин. Си одиш таму на преглед и они те прегледуваат и даваат предлог (ако си фатиш доктор најубаво) за боледување. Тоа го носиш кај матичната и они го праќаат до комисијата и комисијата одредува дали и колку денови боледување ти е одобрено
Девојки досега ми го продолжуваа боледувањето секој месец (со извештај од еден доктор), за следното ми рекоа дека ќе треба да одам на комисиско (кај тројца доктори) ама не ми објаснија зошто? Дали дека ми се ближи термин? Крај на јули сум. Знам дека со патолошка го отвораат породилното 45 дена порано, па ако може да ми кажете кога сте го прекинале боледувањето како сте се снаоѓале за да не ви се скрати породилното? Можам да го земам цел одмор од работа, ама тоа се само 20 дена, пак ќе ми останат уште 25 за снаоѓање. Матичната ми рече дека она не можела да ми даде боледување две недели зашто морало да се продолжи директно на порано породилно. Како е најпаметно да направам, да ме советувате?
Мене ми дадоа 45 дена пред термин. Јас ќе земам одмор 15 дена од фирма и две недели боледување од матичен лекар. Ќе ми дојде некаде 2 недели пред термин да го отворам трудничкото. Инаку исто и мене последното боледување со конзилијарно мислење ми беше.
Дали имате земено оваа недела паталошка за април месец? Кај мене уште не е исплатена И ако имате број да ми дадете
Изгледа само кај тие што се јавувате , пуштаат. Кај мене уште нема. Ќе видам од понеделник, па ако нема и јас ќе им ѕвонам.