Најубаво матичниот да си го прашаш они ја знаат процедурата. Мене ми објаснуваше матичната за на крај како да направиме за да не го отворам толку рано породилното ама искрено ништо не ја сфатив и реков ајде нека дојде до таму па тогаш ќе гледам што ќе правам До 7 јуни ми е ова боледување па се надевам ќе ми го продолжат барем за уште еден месец
Najcesto e problemit vo firmata, jas zemav na 20 a firmata isplaka na 6ti, ako ti se navreme podneseni ne treba da imas problem.
Јас имам цел одмор за користење оваа година. Дали мора да го отворам породилното 45 дена порано или може да го искористам одморот барем да скратам некој ден, па да го отворам породилното кога ќе ми заврши одморот? Има некој искуство со таква постапка?
Прашај акп ти пропаѓа одморот поарно сега искористи го, јас земав боледување и од општ матичен лекар и од стоматолог и ми дојдоја 28 дена, после си побарав од зимскиот одмор оти вгодина ќе пропадни ама не ми го дозволија, а летниот одмор ќе го земам после кога ќе треба да се вратам за на работа, првен види зимскиот одмор дали можиш да го земиш и после некако со боледување да напрајш ако не сакаш порано да го отвараш породилното
Кај нас одморот може да се искористи до крај на година, ако не, мора да ти го исплатат. Затоа мислам од работа нема да ми направат проблем, ама да не прават од Фондот не знам...
Ајде прашање дали некој знае да ми одговори. Користам 15 дена од матичен гинеколог. На Гак докторка ќе ми даде 15 дена боледување уште со извештај. Потоа дали можам да земам 7 дена од општ доктор? Едно по друго сите? Дали знаете како одбиваат? Дали како за месец дена на боледување или по секое боледување поединечно, пример 2000 илјадарки за првите 15 дена, па за вторите плус толку и 1800 за тие 7 дена?
Ќе имаш прекин во денови? Пример за викедни? Ако немаш може и преку фонд да те пратат ако надминеш 30 дена непрекинато. Вака ќе ти ги сметаат посебно ама вкупна сума ќе обијат за тој месец колку што ќе пријавиш боледување. Не ми е јасно баш што прашуваш, ама пак зависи од сметководство у фирма они најубаво може да ти кажат.
Не би имала прекин во денови. Планорам како да искоростам различни боледувања по други осново, а да ми одбијат помалце пари.
Тогаш боље имај прекин накај 30ти ден. Кога ќе земеш од матичен на пример, земи го после ден-два од првите 30 дена за да не те пратат преку фонд на 70%. Вака ќе имаш повеќе од 15 дена во месец и ќе те исплатат 90%. Ама тоа пак ќе кажам ако сакаат тие од сметководство, зашто дупка у закон е тоа и кој како си го толкува. На добра воља е поише.
Ме мачи едно прашање.Патолошка се зима 70% од плата. Е после породилното боледување е 100 % ама се рачуна просек од последна година или пола година како и да е од плата која ти стигнала на картица.Значи пошто ке земам сега 70% од платата, дали и породилното ке ми биде 70%.Се надевам дека објаснив убаво, дали некој знае да ми одговори?
Девојки сеуште не ми дадоа одговор од комисијата за продолжување на боледувањето иако конзијалното ми е до крај на Јуни. Матичната вика каснеле од комисија. А мене на работа ми го бараат боледувањето за месец Мај Има уште некоја на која и го каснат? Кај да се обратам? Има ли некој број од комисијата?
За број не знам кој им е, а ако е истата комисија како и пред конзилијарно (не знам, не сум стигнала до таму) таа комисија е во поликлиника Букурешт, можеш ти или некој во твое име да појди и да праша... Ако е друга комисија, тогаш некој поупатен нека сподели искуство
Девојки вие што работите во државни фирми и сте на патолошка, дали е дозволено престој на друго место од местото на живеење. Летово уште не почнало а во Скопје е претопло па се мислев да појдам некаде на планина ама незнам дали е дозволено
Бидејќи се води како боледување а нели при боледувања се прават домашни контроли од фирмите. За тоа мислев
Odi uzivaj i jas sum na pataloska pa na voa zesko ne se sedi doma si odam na vikendica pokraj reka na ladovina ..
@Iris-1234 @ZlatnoRipce во право сте на жешково ќе испоцркаме летна бременост само за на планина или за на езеро
Kaj mene uste malce ostana da se izlesnam .. ama broeni denovi bavno minat .. moze po lesno ke bide togas , so prvata bremenost nemav maka celo leto a ova uste letoto ne pocnato se gusam