Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. kalinaka

kalinaka Популарен член

Најубаво матичниот да си го прашаш они ја знаат процедурата. Мене ми објаснуваше матичната за на крај како да направиме за да не го отворам толку рано породилното ама искрено ништо не ја сфатив и реков ајде нека дојде до таму па тогаш ќе гледам што ќе правам :)
    До 7 јуни ми е ова боледување па се надевам ќе ми го продолжат барем за уште еден месец

2. ZlatnoRipce

ZlatnoRipce Активен член

Najcesto e problemit vo firmata, jas zemav na 20 a firmata isplaka na 6ti, ako ti se navreme podneseni ne treba da imas problem.

kalinaka likes this.
  3. Mane Koce

Mane Koce Истакнат член

Јас имам цел одмор за користење оваа година. Дали мора да го отворам породилното 45 дена порано или може да го искористам одморот барем да скратам некој ден, па да го отворам породилното кога ќе ми заврши одморот? Има некој искуство со таква постапка?

4. Ireeee1

Ireeee1 Истакнат член

Прашај акп ти пропаѓа одморот поарно сега искористи го, јас земав боледување и од општ матичен лекар и од стоматолог и ми дојдоја 28 дена, после си побарав од зимскиот одмор оти вгодина ќе пропадни ама не ми го дозволија, а летниот одмор ќе го земам после кога ќе треба да се вратам за на работа, првен види зимскиот одмор дали можиш да го земиш и после некако со боледување да напрајш ако не сакаш порано да го отвараш породилното

5. Mane Koce

Mane Koce Истакнат член

Кај нас одморот може да се искористи до крај на година, ако не, мора да ти го исплатат. Затоа мислам од работа нема да ми направат проблем, ама да не прават од Фондот не знам...

6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Ајде прашање дали некој знае да ми одговори.
    Користам 15 дена од матичен гинеколог.
    На Гак докторка ќе ми даде 15 дена боледување уште со извештај.
    Потоа дали можам да земам 7 дена од општ доктор?
    Едно по друго сите?
    Дали знаете како одбиваат? Дали како за месец дена на боледување или по секое боледување поединечно, пример 2000 илјадарки за првите 15 дена, па за вторите плус толку и 1800 за тие 7 дена?

7. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Ќе имаш прекин во денови? Пример за викедни? Ако немаш може и преку фонд да те пратат ако надминеш 30 дена непрекинато. Вака ќе ти ги сметаат посебно ама вкупна сума ќе обијат за тој месец колку што ќе пријавиш боледување.
    Не ми е јасно баш што прашуваш, ама пак зависи од сметководство у фирма они најубаво може да ти кажат.

Eli23 likes this.
  8. Eli23

Eli23 Форумски идол

Не би имала прекин во денови.
    Планорам како да искоростам различни боледувања по други осново, а да ми одбијат помалце пари. :D

9. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Тогаш боље имај прекин накај 30ти ден. Кога ќе земеш од матичен на пример, земи го после ден-два од првите 30 дена за да не те пратат преку фонд на 70%. Вака ќе имаш повеќе од 15 дена во месец и ќе те исплатат 90%.
    Ама тоа пак ќе кажам ако сакаат тие од сметководство, зашто дупка у закон е тоа и кој како си го толкува. На добра воља е поише.

Eli23 likes this.
  10. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Ме мачи едно прашање.Патолошка се зима 70% од плата. Е после породилното боледување е 100 % ама се рачуна просек од последна година или пола година како и да е од плата која ти стигнала на картица.Значи пошто ке земам сега 70% од платата, дали и породилното ке ми биде 70%.Се надевам дека објаснив убаво, дали некој знае да ми одговори?

11. Bibi_23

Bibi_23 Истакнат член

Пишувано е ова и претходно во темава.
    Нема да ти е 70%. Туку сумата на која си осигурана.

Ena0310 likes this.
  12. mace89

mace89 Популарен член

Девојки сеуште не ми дадоа одговор од комисијата за продолжување на боледувањето иако конзијалното ми е до крај на Јуни. Матичната вика каснеле од комисија. А мене на работа ми го бараат боледувањето за месец Мај :whew: Има уште некоја на која и го каснат? Кај да се обратам? Има ли некој број од комисијата? :hug:

13. Aran

Aran Активен член

За број не знам кој им е, а ако е истата комисија како и пред конзилијарно (не знам, не сум стигнала до таму) таа комисија е во поликлиника Букурешт, можеш ти или некој во твое име да појди и да праша...
    Ако е друга комисија, тогаш некој поупатен нека сподели искуство

mace89 likes this.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Девојки вие што работите во државни фирми и сте на патолошка, дали е дозволено престој на друго место од местото на живеење. Летово уште не почнало а во Скопје е претопло :whew:па се мислев да појдам некаде на планина ама незнам дали е дозволено:?:

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

А зошто да не може?

16. mace89

mace89 Популарен член

Бидејќи се води како боледување а нели при боледувања се прават домашни контроли од фирмите. За тоа мислев:?:

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Абе оди уживај си:)

mace89 likes this.
  18. ZlatnoRipce

ZlatnoRipce Активен член

Odi uzivaj :) i jas sum na pataloska pa na voa zesko ne se sedi doma si odam na vikendica pokraj reka na ladovina .. :):hug:

mace89 likes this.
  19. mace89

mace89 Популарен член

@Iris-1234 @ZlatnoRipce во право сте на жешково ќе испоцркаме :whew: летна бременост само за на планина или за на езеро (hollest):hug:

Lady Miami, Iris-1234 and ZlatnoRipce like this.
  20. ZlatnoRipce

ZlatnoRipce Активен член

Kaj mene uste malce ostana da se izlesnam .. ama broeni denovi bavno minat .. moze po lesno ke bide togas , so prvata bremenost nemav maka celo leto a ova uste letoto ne pocnato se gusam :)

mace89 likes this.