Треба да одам прв пат на конзилијарно мислење на ГАК. Дали прегледуваат и колку дена најмногу го продолжуваат боледувањето?
Епа кај мене нема исплата уште зошто господата ми поднеле на 14 ти месецов, а боледувањето им го дадов на 15 ти Мај за тој месец и тоа ме брзаат да им го дадам да не им касни нивната плата. Фини од фонд веднаш ми кренаа и проверија во систем деновиве вика треба да ти стигнат
Овие од фонд ми рекоа дека 70% патолошка исплаќаат не на платата што си моментално осигурана туку на просек од 12 месеци. Јас се мислев дека треба 70% на платата што си осигурана моментално.
Така исплаќаат и боледување и породилно. Просек од последни 12 месеци, односно помалку месеци ако си вработена помалку од година.
Значи породилното ако го отворам во јули. Ќе се прави просек почнувајќи од платата јули 2021 па 12 месеци се до 2022? И како што разбрав овие износи од патолошка не се рачунаат туку за тие месеци се рачуна платата на која си осигурана.
Да не се рачуна намалената, туку платата на која си си осигурана, ама просек од последни 12 месеци (од јули или август 2021)
Nema kaj mene uste kraj na maj mi se podneseni , samo od 1vi do 18 ti maj treba da mi isplatat deka go prekinav boleduvanjeto
А да се јавиш во фонд? Јас така вчера се јавив дека пола ми беше исплстено пола не. И одма не помина еден час ми ги исплатија и другите.
Им се јавив сега среќа од прво звонење ги добив , од сметководство привид направиле не ги однеле леле среќа што постоите , жими се , се јавив во сметководство одма ќе ги однеле среќа во близина се , значи колку поодговорна бев со тие боледувања толку поголеми збрки ми настанаа , се надевам со породилното ќе немам проблем Ја па уште наострена ќе се карам, кога ќе ме исплатат хахахахахах
Ednas prasav, ama sega otkako mi stigna presmetka za plata uste poveke ne mi e jasno okolu isplata od firma. Od firma ne znaat ili ne sakaat da objasnat, ke si konsultiram utre advokat, no moze ke znaete da mi objasnite i vie. Znaci od 15.04 do 30.04 bev so boleduvanje od maticna i firmata isplati za april za tie 15 dena, i pisuva boleduvanje do 15 dena 96% = 7.600 denari. E sega specijalistickiot izvestaj e od 30.04 do 23.05, pa se gosega i natamu sum na pataloska No me buni isplatata za maj od firma na izvestaj stoi isplata 80% za boleduvanje do 30 dena = 7690 den. A sumava e priblixno ista kako vo april, ne mi iskaca mojava matematika, i se mislam deka ima greska vo isplata od firma za maj, inaku osigurana sum na 18.000 den.