Ако ти почнува од 15.04 боледувањето од 14.05 се префрлаш во фонд. А до тогаш треба да те исплати фирмата. Ни мене не ми исплатија 90%. Туку беше околу 80%.
Здраво девојки Овој месец гледам дека комисијата ми одобрила 25 дена, а не 30 како досега. Инаку имам време за да ми отворат породилно 45 дена пред термин, 24 септември ми е терминот. Ве молам за мислење, дали некоја имала исто искуство?
Мене првиот пат ми одобрија 30 дена, вториот пат само 14 дена, па после пак 30 дена. Како ти кажуваат така. За 25 дена ќе пратиш пак нови документи.
Денес ми стигна боледувањето дека сум до 20.07, а терминот ми е 20.08. Како оди процедурата после 20.07? Повторно треба истава постапка, тие продолжуваат боледување или ми го уклучуваат породилното? Бидејќи ако ми го уклучат породилното, ми го уклучуваат пред 1 месец и ќе треба да се вратам на работа 1 месец порано, а зошто да биди така кога можи да си останам дома со бебето уште еден месец.
Па ако си на патолошка за жал не може уште еден месец да си останеш дома со бебето таков е законот. Доле на комисиското пишува мислење ако ти пишува да се отвори породилно наредно мора да отвориш.
Е многу бараш Мора да се отвори еден месец унапред законот е таков. Заради тоа време со бебето дома, одам сега на работа во овој пекол и не сум на патолошка.
Кога си на патолошка, породилното ти предлагаат да се отвори 45 дена однапред. Доколку имаш одмор кој можеш да го искористиш, може одмор да пишеш па после породилно да отвориш.
zdr devojki jas sum so ivf bremena pa uste sum na tie 15 dena bolovanje od maticniot od dr na ivf mi e preporacano celo vreme legnata poradi moite dva abortusa e sega dali nekoja od vas znae kako odi seka so komisija sto dokumenti treba da odnesan
Првиот пат кога праќаш на комисија, треба само извештај од специјалист (од друг гинеколог, не матичниот) и кога ќе стигне решението од комисијата колку ти го продолжиле боледувањето таму ќе пишува што документи треба следно.
Pred istekot na tie 15 dena od maticen, maticniot ke te prati na GAK, da ti dadat mislenje i izvestaj za boleduvanje i toa mislenje zaedno so predlog od maticen nosis u fond
Девојки прашање за конзилијарно конкретно од систина.. навистина се плаќа доста многу или мене погрешно ме информирале. Дали скоро имате земено конзилијано од таму?