Zdravo pred da otvoram porodilno od boleduvanje imam uste 7 dena sto treba da mi ispalati fondot dali sega da go podnesam boleduvanjeto za isplata ili zaedno so porodilnoto koga ke bide?
Здраво, Решението за исплата за патолошка бременост е донесено 22.07.2022 меѓутоа исплата нема а веќе сме 05.08. Јуни ќе е прв месец да земам од фондот. Дали е нормално толку да доцнат?
Мене првиот пат малку ми доцнеа јас до 5 зимам плата а од фондот ми пуштија наредниот месец за се што имав поднесено така можеби и кај тебе важно ке ти исплатат после наредните месеци секогаш до 13 ми пуштаат
Здраво, имам неколку прашања. Имав боледување 2 недели од матичен, па 1 месец од комисија до 14.08. Комисијата напишала контрола на 14.08 од болничка установа. 1. Бидејќи 14.08 е недела дали може на 15.08 да направам преглед и дента да поднесам документи во комисија или мора да е пред овој датум? Ако е пред овој датум дали може од пред 2 недели да искористам еден извештај? 2. Матичната ми кажа дека сега ми треба извештај од специјалист а тука читам дека треба конзилијарно? 3. Дали сте плаќале нешто плус за конзилијарно во Систина?
јас ќе го споделам моето оскуство, јас сум со инвитро и секој месец земам извештај од мојот инвитро доктор, тој извештај го носам кај матичниот гинеколог, тој ми дава документ со него одам на Гинекологија во мојот град и тамо ми дават конзилијарно, потоа повторно се враќам кај матичната мислам дека дава уште еден документ и ги поднесувам во фондот за здравство и така ми одобруваат боледување, инаку документите може да ти ги поднесе било кој, мене цела бременост татко ми ги носи, бидејќи јас сум на мирување а сопругот на работа и никогас не ми направиле провлем. Двапати дури од комисија ми одобруваат по 60 дена боледување, значи не го малтретирам татко ми секој месец...ако извештајот ти е од овој месец мислам дека ќе можеш и со него да поднесеш ама пак прашај кај матичната најдобро знаат
1. Мислам дека не може на 15ти, ниту две недели стар извештај. Мене од кај матичната ми имаат кажано да не е постар извештајот од 7 дена од датумот до кога е одобрено боледување. Значи во твојот случај би требало да биде со датум од 8-14 август. Секако документите треба да бидат доставени до комисија најдоцна на 14.08. 2. Ако пишува конзилијарно, значи треба и конзилијарно и извештај од специјалист. Ова е според мое искуство, а за третото прашање - немам искуство со Систина
Zdravo, sakam da prasam kolku meseci treba da bidete osigurani vo firmata za da imate pravo na patoloshka bremenost i dali fondot ja isplakja ili rabotodavecot ?
Јас колку што знам за било кое подолго боледување треба да имаш 6 месеци непрекинат стаж. Инаку боледување до 30 дена плаќа фирмата, се над тоа оди преку фонд.
Треба 6 месеци да имаш непрекинат стаж. Првиот месец исплаќа работодавецот 90% од платата, потоа исплаќа фондот во висина од 70% од платата.
Здраво девојки. Дали некоја од вас знае до колку часот работи Комисијата за продолжување на комисиско боледување за патолошка во Букурешт? И дали има прва и втора смена?