На колку си пријавена ? Ваљда на минимално 18 и колку е, штом ти исплатиле 12 600. Зависи на колку си пријавена и осигурана. Пример ја во претходната фирма зимав 30 на картица ама бев пријавена на минимално 14 и нешто беше тогаш минималната.
70% од вкупната плата што си ја земала еве јас сум осугурана на 21500, плата земав околу 27000 до 30000 ама последните два месеци имав болување и земав помалки кога ги собрав сите плати од последните 12 месеци и на целата сума 70 % и сега зимам околу 19500
Posledni 12 isplateni plati ili na kolku sme osigurani? Mene mi varira platata, vo zavisnost kolku bonus sum ostvarila
Mamicki koga najkasno moze da se otvori trudnicko koga sme na patoloska? Mene od komisija za prodolzivanje mi pisale da se javam na datum bas koga mi se pagja 34 nedela pak za konsijalno i neznam dali moze da se prodolzi i posle 34 boleduvanjeto
Не може. 45 дена пред термин мора да се отвори. Единствен начин да не го отвориш е да земеш боледување од општ матичен или да користиш годишен одмор.
Најкасно на ден на пораѓај ако имаш одмор за користење или од општ да земаш боловање па со одмор да комбинираш. Патолошка е толку до 45 дена пред термин ти продолжуваат. Јас завршив со патолошка па сега користам одмор