Јас сум 34 недела а породилно комисијата ми го отвара 30 дена пред термин. Што значи сепак не можжеш да им најдеш крајот. Немам никакви "врски" а може требаше да си најдам
Devojki dali mozi nekoja da mi objasni..na 15.08.2022 bev kaj maticniot mi otvori boleduvanje bidejki ke me vodi kako patoloska bremenost..a na specijalist me ima zakazano duri na 22.09.2022 pa potoa na 26.09 da gi odnesam dokumentite vo fondot. No ne razbiram nisto od procedurata neli toj mi dava 15 dena boleduvanje? Dali mozi nekoja da mi objasni
Со боледувањето од матичниот си покриена до 29.08. Во меѓувреме ти треба мислење од еден специјалист дека треба да си на боледување, врз основа на кое матичниот гинеколог ти дава предлог со кој одиш на комисија (за Скопје во Букурешт), каде ти продолжуваат 15-30 дена. За понатаму ќе треба да одиш на конзилијатно мислење по што постапката е иста - матичниот повторно те праќа на комисија. Ако не можеш да земеш мислење од приватна, нека ти даде матичниот приоритетен упат за ГАК.
Јас немам. Само со фондот си имам работа а ништо не ми исплатиле. Ни пстолошката за јули ни за клексаните. А веќе породилно треба да почнат да ми исплаќаат
Мене ми исплатија во понеделникот, прва исплата ми е ова. Од фирма знам дека поднеле документи пред две недели.
Devojki, neli ako sme na pataloska, od komisija neli davaat predlog za otvoranje porodilno 45 dena pred termin.... E sega me interesira, dali vo toj interval moze da se koristi godisen odmor od firmata, i dali toj mesec firmata ne plaka i kolku, ne mi e jasno ovoj del
За да не отвориш породилно толку рано можеш да користиш одмор и фирмата те плаќа 100%. Исто можеш и 2 недели боледување од општ матичен да користиш.
А како е тоа со боледување од матичен? Одма наредниот ден може да се отвори од матичен или мора да се појде еден ден на работа? Треба ли да се извести веднаш и генекологот?
Може одма утредента, ама договори се убаво. За една недела не им е проблем, за две недели со време договори се како и со која дијагноза би те воделе и да не треба некое дополнително испитување.
Ти одговорила веќе членката. Најдобро е одма да ти отвори следниот ден, за да немаш прекин во боледувањето и да не си на товар на фирмата.
@Ano @Iris-1234 ви благодарам девојки, се надевам дека нема да прават проблем за недела две боледување