Cupina praev ivf 14dena od maticniot mi dade bolovajne .do 7mi Sep, sega treba da prodolzime so bolovajne na komisija ama mi kasnat so zdrastvoto vcera pustija plata uste nemam zdrastvo. Dali bi imala problem ako kasnam?
Здраво. Дали некој би сакал да ми објасни како оди постапката за отварање патолошка и кои се шансите истата да се извади без некакви сериозни проблеми во бременоста? И на кој начин би можеле да се ослободат од работа оние кои работат физички тешка работа?
Прво матичниот ќе ти даде боледување, колку дена беше не знам па ќе те прати на конзелијарно мислење, па на комисија и одиш секои 30 или колку денови ќе ти дадат пак на конзелијарно па пак на комисија и се така. Зависи од докторот, еве јас без причина бев на патолошка.
Мамички мене ми заврши патолошката па договорив со општ матичен да ми отвори боледување но јас имам и специјалистички извештај од трансфузиолог каде што пиша препорака за боледување. Дали може матичниот да ми отвори повеќе од 15 дена боледување? Во случај ако неможе повеќе од 15 дена мене би ми било некаде до 25.09 и после ќе треба да отворам трудничко но матичниот генеколог ми кажа дека додека не се породам не отварале трудничко, демек откако ќе се породам да памтам кога ми завршило боледувањето од општ и одтогаш ќе ми се отвори трудничкото. Но ако е така нема да ми дадат боледување до крај на месецот а на работа ќе мора да се однесе за да се регулира работниот однос. Како вие го решивте ова?
Прво треба да пуштат плата од фирма, па за 2 недели до месец дена да очекуваме исплата. Претходниот месец се јавив во фондот така ми кажаа.
Дали ако си на боледување непрекинато 6 месеци ( патолошка бременост) ти следува исплата на една нето плата во буџетска институција?
Jas kolku sto znam ne sleduva, fondot ti isplaka 70% od plata i dodeka si na patoloska isplaka fond. Koga ke ja prekines patoloskata, ako imas denovi od odmor moze da si gi iskoristis i togas te isplaka firmata.
6 месеци во годината пред да останам на боловање ли ? Јас сум дома од Мај, изгледа ме ме следува за малку ? Инаку претходно вработена сум година дена во фирмата... Не сфаќам
Следува не К15 иако сме на патолошка јас сум на боледување од јануари месец ради операција потоа патолошка од фебруари и ми кажаа дека ме следува К15 вработена сум 5 години во иста фирма
Ова е друго, во Закон за извршување на буџет член 14 стои, ако некоја работи во буџетска институција нека пише.
I kaj mene sekogas pustaat plata na 1vi i izminative meseci mi pustaa od fond 12ti ili 13ti vo mesecot Ama ne mora da znaci, razlicno e sekogas
Zdravo sakam da prasam dali dokolku si na boleduvanje odnosno patoloska bremenost smees da ja napustis drzavata? Dali bi imalo problem so boleduvanjeto?