Зависи од комисијата кога ке ти напишат на извештајот да се отвори мене ми продолжија до 37 недела и на решенито од фонд ми пишува следно ново конзилијарно и нов извештај што значи дека и после 37 ке ми продолжат
Posle 37ma nedela patoloska? Neli 45 dena pred termin mora da ti zavrsi patoloskata, poveke ne prodolzuvaat? I sega kako ti odobrile do 37ma bravo, jas znam deka ako si na patoloska, ja prekinuvaat 40-45 dena pred termin i posle ili koristis odmor ili boleduvanje od opst maticen..
Девојки бев во среда на комисија. Боледувањето ми важеше до 30.10. Ми дадоа извештај, дека сум стварно ризична бременост ме примија преку ред,ме прегледаа,па се деси хаос нешто немаше термини. Почекав ми дадоа извештај и си заминав. Но требало да ми дадат и некој друг документ со мислење за конзилијарно.Јас не приметив дека го немам. На извештајот има потписи од 3 доктори. Е сега зема мм од кај матичната предлог за на комисија и отиде у петокот на комисија но го вратја дека го немал тој уште еден документ. Му рекле понеделник да идеме у државна да го бараме,па даде врати од сабајле на комисија.Дали ќе ми го дадат ? Дали мора да ги брка пак 3те доктори за потписи? Ако не ги најде(а голема е веројатноста) ке имам прекин у боледување. А нема никакви шанси да се вратам на работа на строго мирување сум. Чаре ?
Rasprasaj se dobro sto baraat, za da ne odite po 100 pati. Jas vo vtornikot odnesov samo konzilijarno i predlog od maticen, mi odobrija 60 dena. Mislam deka ne treba da zbiras potpisi pak. Edit Sega mi tekna. Otkako go zede mm konzilijarnoto otide do arhiva da mu stavat potpis i pecat na istoto. Da ne ti fali toa?
Таа има само извештај за преглед. И фали тој другиот документ (конзилијарно мислење). Два документи даваат после преглед и на двата си има печати и потписи.
Мислам дека ќе ти го дадат. Сигурно им стои некаде спремно. Само ме чуди како не ти го дале тогаш, бидејќи секогаш ги даваат двата документи заедно.
Па се случи гужва, нешто со системот проблем, па со термини.. незнам реално и нивна кривица е а и моја што не приметив на време. Се надевам дека нема да ми прават проблем.
Луѓе едно прашање, Како иде тоа во Букурешт да се најде кога да те примат (1/2ра смена), матичната ми кажа да се јавам да прашам по буква одделе, но незнам на кој број, каде да прашам..?
Мајки, едно прашање дали има нркоја што уште не и е исплатено боледување за август месец? Од фирма ми велат дека документите ми се поднесени а еве веќе Октомври дојде а јас уште немам за Август? за Јули исто ми доцнеа на 13.09 ми пуштија ..искрено многу сум лута ми иде да се јавам во фондот, какво е ова доцнење и неодговорност, па некој чека на тие пари му требаат..
Јас имав во средата. Документи поднесени а 07.09, а платата исплатена на 31.08. Јави се во фонд да ти проверат, мене ми кажаа среда и срварно во средата имаше исплата.
Девојки продужено ми е боловањето до 26.10 и пишува после тоа да отворам породилно. Каква е процедурата за отварање породилно ?
Зошто толку рано ти напишале за породилно мене ми е краен термин 15 ниември до 25 октомври ми е одобрено и следно пишува ново конзилијарно и извешат од специјалист, ама јас планирам да го прекинам затоа што имам одмор за користење 26 дена, можеш и ти да искористиш одмор ако имаш