Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Па да ќе прашам за одмор ама имавме колективен летото. Незнам дали ке дадат, знаеш какво е по приватниве, инаку да ке пробам боледување од општ лекар Макс 2 недели ќе може. Незнам од забар дали ќе ми важи?
    Сепак ме интересира лжкоја е постапката, како што знам се носи извод од бебе за да отвориш породилно ама нели дај боже до тогаш да не сум породена. Па како функционира тоа, после патолошка породилно?

2. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Незнам за одмор не ми се верува треба да прашам. Ке вадам боледување. Инаку мене термин ми е 10ти декември. И баш 45 дена предходно ми пишале породилно...
    Може дека сум со ризик за предвремено незнам...

3. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.559
    И јас сум со ризик за порано породување ми кажаа до 37 недела да истерам ама незнам кај мене некоја грешка да не се направиле, а за одмор ти следува и треба да ти го датат за тоа што после ке ти пропадне мене од фирмата ми кажаа да си го искористам одморот пред породулното за да не ми пропадне и сега чекат само да и кажам од кога да ми го издадат решението за одмор

4. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    И да направиле грешка топ, кјути си, нивна грешка а тебе услуга ти направиле :D

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    А ти колективниот го искористи или беше на патолошка? Ако во тој период беше на патолошка не ти е искористен одморот, барај да го искористиш, во спротивно кажи им дека ќе ги пријавиш. Законот вели дека пола од одморот мораш да го искористиш до 31ви декмври, а другата половина до 30 јуни, а ти бидејќи следната година во тој период ќе си на породилно треба сега да ти го дадат да го искористиш цел одмор.

На H.VAGA и Ena0310 им се допаѓа ова.
  6. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Бев на патолошка имам лански зимски 3,4 дена и плус сега летниот 14 дена.Баш ќе се распрашам би било супер да ми дадат.

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Лански зимски по закон немаш птаво да користиш, требаше да го искористиш до крајот на јуни, после пропаѓа. Сега треба да користиш нов од оваа година и најдобро е целнда го земеш,а не само пола, затоа што ќе ти пропадне.

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Да да ќе пробам цел 14 дена работни мислам дека се , и со викенди 6, околу 20 дена. Ке се јавам деновиве да ги прашам у фирма.Па догодина здравје пред да се вратам ќе ме следува уште еден летен и тмн. Само да го дадат (fingers)

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Законски минимум е 20 дена годишен одмор. Се користат од 01.01, а најдоцна до 30.06 наредната година. Ако немаш киристено ништо оваа година имаш право да ги бараш сите, зошто кога ќе се вратиш ќе виде касно и ќе ти пропаднат

10. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.559
    Тебе ти следува 21 работен ден годишен одмор и плус викенди околу 26 треба да се гледај да го искористиш целиот затоа што после ти пропаѓа стариот а откако ке се вратиш од породилно ти следува веќе нов одмор

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    И јас сакав истото да го искоментирам околу бројот на денови. Чудно ми падна да се само 14 дена.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Затоа што го рачунам само летниот,а зимскиот го даваат после во јануари. Не ми е јасно баш. Ке ја прашам менаџерката,ако ми спојат така топ. Ама не ми се верува, работам во приватна фирма и гледаат да те скратат кај што можат.:(

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Законски тоа е минимум. Помалку од тоа не смее, повеќе е веќе политика на фирма, ама мислам до 26 или 27 максимум. Штета што кај нас работниците не си ги знаат правата :(, а по правило и решение за одмор со број на денови законаски мислам дека треба да им издадат.

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Законски нема летен зимски. На 01.01 се стекнуваш со право на 20 дена одмор и од истиот момент имаш право да го користиш. Како ќе го распоредуваш е твое право. Може да има некоја интерна регулатива, ама пак за се што законски следи, не смеат да го ускратат. Јас би играла со писмено барање, ако не дадат валидна причина имаш право да ги пријавиш, ама мислам на посмено барње не би се осудиле да одбијат.

На Ena0310 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Треба да го рачунаш цел одмор, во спротивно ако не го искористиш до 30 јуни 2023 ќе ти пропадне, а ти нема да го искористиш затоа што ќе си на породилно.
    Знам, многу се безобразни работодавците. Мене пробаа исто да ме изманипулираат и ми понудија овогодинешниот одмор цел да го искористам догодина после породилно, а здравје моето породилно би требало да заврши крај на август, што значи цел одмор од оваа година ќе ми пропаднеше. Безобразни се премногу, на крај кога им кажав како е по закон ми рекоа дека ЗАБОРАВИЛЕ дека е таков законот... Не знаев дали да плачам или да се смеам...

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    :^) колку безобразно. Стварно ми е жал кога гледам вака како се искористуваат и манипулираат работници:(

17. Bebce ❤️❤️❤️

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    1.559
    И јас работам во приватна фирма и дури тие ми се јавија за одмор да користам за да не ми пропадне, не работам во мала фирма и не сум на некоја функција обичен работник сум ама сепак фирмата е странска инвестиција и работат според сите правила тие ми рекоа зошто да зимаш од фонд 70% кога можеш да си земеш 100% што те следува, така да побарај си и ке ти ги дадат мора да ти ги дадат тие се твои денови и немаат право да прават како нив им одговара сепак и ние имаме права

На Iris-1234 и Ena0310 им се допаѓа ова.
  18. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    656
    Секоја чест за твојата фирма. Реткост е тоа во денешно време...

На Bebce ❤️❤️❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Мене не успеа ама колешката да, јас дури сега дознав, инаку ќе ја посоветував да си ги бара правата. Замисли, ја натера да си го отвори породилното 45 дена порано со изговор дека догодина ќе и ги даде двата одмори (месец дена од оваа година и месец дена од следната).

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    :( страшно каква злоупотреба се прави.