Се јави во фонд? Може уште не ти го доставиле документите од фирма. Кај мене беше така, каснеа цело време. Таа во финансии не се замара. Ме советуваа од фонд сама да си ги носам да не чекам на фирма. И еве последните 2 месеци стигна исплата на време
Нема врска тоа, кај мене секогаш на 1ви пуштаат плата. Е сега патолошка само првиот пат земав на 22ри, после сите месеци сум земала околу 14ти или најдоцна до 16ти-17ти. Сега чудно ми е што уште нема исплата.
Javi se vo fondot dali ti se dostaveni dokumentite, moite za avgust od firma gi dostavile na 6.10 i vo petokot na 14.10 dobiv isplata za Avgust..od firma sig uste ne ti se dostaveni ili kasno gi odnele..javi se i prasaj
Jas mislam deka nesto imam utnato. Prethodno odlukata od komisijata mi bese 60 dena patoloska do 29.09, pa posle mi odobrija uste 60,odnosno do 28.11.2022 E sega, otkako mi odobrija vtor pat im se javiv na rabota i gi prasav dali treba nekakov dokument pak da nosam vo fond ama mi kazaa ne, samo ednas bilo toa (prviot pat) i taka sega si cekam pari od fond. Da ne trebase pak jas da zemam obrasci od rabota i da gi nosam vo fond? Prosliot pat taka napraviv, sama si odnesov vo fond i za 2 nedeli mi isplatija. Da ne trebase i sega taka ili po avtomatizam si prodolzuva so isplata? Znae nekoj?
Јас знам дека треба месечно боледување да земеш од матичната и заедно со конзилијарното се поднесува секој месец во фонд. Јас не поднесувам сама, ми поднесуваат од работа ама знам дека мора секој месец да се доставува. Сепак консултирај се пак.
Potocno, jas zedov dokument od kaj maticnava, nekakov obrazec za fond i zaedno so konzilijarnoto gi dostaviv do fond i mi odobrija patoloska do 28.11.2022 Tolku treba samo? Od rabota dopolnitelno ne mi treba nisto?
Фондот не ти одобрува боледување туку комисијата. После со тоа јас се враќав кај матичен и матичниот си праврше копија од одобрението од комисија. На крајот на секој месец одам кај матичната да ми издаде документ дека сум била на боледување (пример од 1ви до 31ви октомври), тоа боледување од неа и комисиското боледување ги доставувам на работа и тие ги доставуваат до фонд. Тоа го правам секој месец, мора да се доставува и месечно боледување од матичниот и според тоа ти прават пресметка во фонд.
Девојки ве молам за инфо. Имам боледување од комисија кое важи до 26.10, бев на контрола на 12.10 со извештај од специјалист за истото да се продолжи. Дали во меѓувреме ми треба нов извештај или тој ми важи да го доставам на комисија?
Kako posteno si se zafrknav, ke si puknam. Ne mi dale os maticniot boleduvanje, ne e odneseno vo fond. Denes ke go nosi mm i isplata za 2-3 nedeli. Ke si puknam od maka Brkam nekoja rabota so kleksanite, ako zavrsam rabota so niv samo togas ke mi olesni inace ke si dopuknam.
Здраво, вчера се јавив во фонд да се информирам околу исплатата и ми рекоа дека документи од работодавец се поднесени, но имало грешка во саати за месец август поради што требало да се прави корекција и тој процес можел да трае 3-4 недели. А исто така ми кажаа дека таа обврска е на работодавецот и дека кај нив имало документи кои чекале за корекција и по година дена. Дали некоја од вас имала ваков случај?
Не се нервирај, само смирено и ќе се среди само што ќе треба да почекаш. Ме чуди и кај мене што нема исплата, а се е поднесено како и секој месец. Ако денес до крај на ден не добијам исплата, утре ќе се јавам.
Ај вака едно прашање, ако успеам да се објаснам. Дали сте биле во ситуација додека сте на патолошка да ви се покачи плата во фирма (фиксно линеарно покачување за сите вработени) и како сметаат тогаш од фонд? 70%од новата плата или просек од 12 месеци? И дали штом отворите породилно се исплаќа целиот износ на новата плата или пак некои просеци вадат? Ве молам ако има некој упатен да ми пише искуство или што знае.
Jas bev taka. Dodeka bev na boleduvanje mi ja zgolemija platata. Za tie 15 dena patoloska prvicno sto mi isplatija po matematikata doagase presmetka po novata plata. Za septemvri treba da zemam za cel mesec ama seuste nemam isplata i nemozam da ti tvrdam. Stom me isplatat ke ti pisam kako me presmetale.