Важи, фала ти. Како што полудуваат со цениве, ме фаќа ужасна паника и секој денар ми е битен, па да си планирам. Дури сакав и да затворам и да се вратам на работа, ама не ме пуштаат, преголем ризик, ќе мора некако да се издржува
Mene od firma mi rekoa deka bidejki sum na patoloska pokacuvanjeto koe ke se isplakja so Septemvriskata plata nema da me sleduva...e sega jas bidejki imav odmor go iskoristiv vo septemvri i 10 dena od oktomvri i sega ke imam plata so pokacuvanje, a porodilnoto kolku ke mi bide nemam informacija ne mi kazaa od firma
Чекај сега јас тоа не сфаќам. Без разлика на покачувањето, ако земам да сметам просек од последни 12, тоа ќе бидат да речеме 8 плати што сум ги зела од фонд (а тоа се нецелосни, 70%) и 4 од фирма и ако е така значи породилното после патолошка не е 100% туку многу помалку. Или се рачуна просек од тоа колку фирма би исплаќала во тие 12 месеци? Стварно не ми е јасно.
Просекот е од тоа на колку си осигурана, а не колку ти е патолошката. Значи ако си осигурана на 30.000, 12 месеци, толку ќе ти е и породилното.
Па зависи уште колку имаш до пораѓај, можеби покачувањето ќе ти направи мала разлика во просекот. И јас сум на патолошка и на сите им дадоа покачување освен на тие што сме на боледување. Тоа е, здрави и живи да ни се бебињата. Колку неправди имам претрпено на работното место што ми е мило што сум дома и не ги гледам...
Баш, да ни се здрави и живи бебињата. И мене уште не ми дале покачување, ама пратија мејл до сите, и си се понадевав дека малце ќе мрдне, ама ништо, ако биде, ќе ми смени само 1000 денари плус. За неправди, да не зборам. Кога беа ковид мерките сите со најнормални бремености беа целосно ослободени од работа, а земаа цела плата, па кога ги укинаа им дозволија да работат од дома. Јас пред некој месец прашав дали ќе може од дома, ми рекоа ааа нема таква опција, а сега ги гледам истите колешки што беа ослободени со ковид мерки, си работат од дома и по завршување на породилното. Така што, да си ги родиме здрави и прави, ќе ги изгледаме и со помалку пари, едно знам не можеш да се бориш против нашиве фирмичиња.
Jas sekako kasno odnesov eden dokument ama mi rekoja deka za nekolku dena ke me isplatele navodno. Eve gledam i regularno nema isplata ne pak so zadocneti dokumenti.
Баш коа најмногу ни требаат пари они и каснат постојано. И за клексани уште чекам рефундација нема ништо ...
Оваа мојата матична претерува ми вика патолошка само од државна комисија смеело,демек до 5ти месец а после 5ти да се лежи во болница ако си под патолошка.Вчера бев на преглед во Ремедика ми рекоа дека без проблем ќе ми дадат секако дијагноза си имам ме водат како високоризична бременост
Глупости. Матичната ќе ти даде предлог со соодветна дијагноза а потоа ти треба конзилијарно мислење. Дали конзилијарното ќе го земеш од државна или приватна клиника сосема е неважно.
Да баш глупости вчера докторот во Ремедика ми рече дојди без проблем ќе ти дадеме,секако ме водат како високоризична