Devojki dali koga otvarate boleduvanje id rabota Vi baraat potvrda za otvoreno boleduvanje od denot koga boleduvanjeto pocnalo?
Da baraale i kaj mene poso ne se normalni da imat ubid koga e otverno boleduvanjeto za da mozele da pustat plata bar mene taka mi kazaa ☺️
Здраво на сите. Ќе може некоја од вас да ми прати порака да ја прашам за искуства со серклаж и фунелинг на матка? Се надевам дека точно пишав, бидејќи не се работи за мене. Фала ви и со лесно на сите
После патолошка кога ќе земеш боледување од општ матичен две недели, кој ги плаќа тие две недели? Фонд или фирма? Секако, нема прекин во боледувањето...
Zdravo , izgubena sum kompletno vo procesov pa ve molam ako ima nekoj da mi objasni. Od 19ti oktomvri sum na boleduvanje sto mi go otvori ginekolot, mi rece deka treba da go potkrepam so izveshtaj do ginekologija najdocna do 31vi mesecov za da moze da gi spremat dokumentite za komisija vo bukurest. Pretpostavuvam ova e patoloska taka ? Na boleduvanje bi bila maksimum 6 nedeli , zatoa sto golema e verojatnosta da se porodam predvreme , pa posle ova ili ke otvoram porodilno ili ke zemam odmor imam ostanato uste dve nedeli. E sega ako dobro sfativ prvite 4 nedeli gi plaka firmata a posle fondot , sto bi znacelo , za od 1-18ti oktomvri si zimam plata, od 19ti do 31vi oktomvri , me isplaka firmata 90% od plata? Na prvi nosam dokumenti da go prodolzam i posle od 1vi do 19ti noemvri me isplaka isto firmata ( 90% od plata) a od 20ti do 30ti noemvri fondot (70% od plata)? Izvinete ako e malku konfuzno ama probuvam da pofatam so dative kako odi i od kade i kolku pari treba da ocekuvam
Ме интересира, после второто продолжување во Букурешт, кога доаѓам на товар на фонд? Последен пат од Букурешт ми дадоа 30 дена, сега ќе одам со нов предлог таму за пак да ми продолжат, а следно е нели конзилијарно на клиника. Ме интересира до кога сум на терет во фирма, и дали после тоа треба негде да се пријавам во фонд? Како оди тоа?
Здраво девојки Читав и погоре во групава али не најдов конкретен одговор, за користење на боледување до 34та недела од бременост како иде после тоа освен што бараат да отвориш порано породилно и пример неможеш да земеш од фирма одмор а ризичен си да се вратиш на работа, дали може матичен опш лекар да ти даде боледување барем уште две недели и тие две недели треба да се пријават пак во фонд и они да ти ги платат или тоа треба фирмата да ти ги плати тие две недели плус?
На терет на фирма си еден месец 30дена само и фирмата те плаќа 90% од плата, пресметајси како ти го пролжувале дали 15ден па после 30дена, битно фирмата плаќа за 30дена а другото се што ти е плус си идеш ти со документи сама до фонд да се пријавиш или фирмата иде те пријавува и натаму те плаќа фондот 70% од платата
Јас во фонд идам сама за да се пријавам на време при крај на месец за истиот месец да се пријавам, да не чекам од фирма и до сега 5 месеци не сум имала проблем со исплата од фондот ни каснење секој месец точно ми пуштаат, пошто ако чекам од фирма од кај знам дали на време ке ме пријавуваат или ке каснат затоа си идам сама
Ваква е ситуацијата кај мене. На патолошка од 01.03.2022 се породив 06.07.2022. Исплата на патолошка ми беше 70% од плата. Отворено 45 дена пред термин. Исплата на трудничко ми е зголемена за 20% бидејки за тој процент се зголемил просекот на нето приход во фирмата. Ете незнаев ама супер ми дојде плус некој денар
Исплатата на трудничко секогаш се пресметува во просек за 12 месеци уназад нема врска тоа со работодавачот
Бев во фзо да прашам дали има некоја грешка зошто добивам поголем износ. Го добив тој одговор. Периодот кога сум користела патолошка имало зголемување на платите. Мене ми е во прилог да ми пуштаат поголем износ. Повеќе бев да прашам да не е некоја грешка па да треба да ги враќам тие пари плус што ме исплаќаат.