Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.173
    edno prasanje denes zemav od firma pari od fondot treba do kraj na mesec e sega dali od fondot ke mi isplatat ista suma kako od firma po pola ili toa ne se znae zasto ova denes sto go zemav ne e 70% od plata koga bi se dupliralo nego ispaga 50, 60% ili vo firma da se javam da prasam, vo megju vreme platat ne ni e namalena za da zeam tolku malce?

2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    За колку денови ти исплатија од фирма? Ако на пример до 15 октомври си била под фирма за тие 15 дена земаш 90% од платата (значи рачунај дека земаш 90% од дневницата за 15 дена), останатите 15 дена што ти ги дава пример Фондот ќе бидат 70% од платата.

3. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.173
    ova mi e vtor mesec na bolovanje prviot od firma si bev 90% platena sega sum valjda 15 dena pod firma i 15 dena pod fond

4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Максимум под фирма можеш да си 30 дена, е сега тие 30 може да се распоредени во 2 месеци. Ако знаеш од кој датум точно си под фонд можеш сама да си пресметаш колку пари треба да ти исплатат.

5. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Во Букурешт дали може сопругот да појде да однесе документи од конзилиум за продолжжување на боледувањето или морам лично јас?? Со краток цервикс сум морам да мирувам

6. VickyBecky

VickyBecky Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    12
    Здраво и од мене.
    И јас сум иста ситуација, првиот месец земав 90% од фирмата, а сега ми префрлија некој износ што никако не можам да го пресметам.
    Почнам да "копам" по законот, да видам како е таму дефинирано и еве на што наидов. Според ова, треба да земаме 100% плата додека сме на патолошка. А и поназад на форумов прочитав дека некоја членка ги тужела и и исплатиле 100%. Сакам да ја истерам до крај.

Прикачени фајлови:

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Сопругот нека оди, нема потреба да одиш ти.
    Сите земаме 70% за патолошка, порано беше 100%, но потоа го изменија. Ако не ти е јасно нешто во врска со сумата што ти е исплатена јави се во Фонд, ќе ти објаснат. Може да има и грешка во пресметката, ако е така ќе си корегираат.

8. VickyBecky

VickyBecky Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    12
    Да, меѓутоа ме буни дека во законот пишува 100% плата поради отсуство поради бременост.

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    И јас на почеток така мислев ама не било така, никаде на документите не пишува патолошка бременост туку едноставно се води како обично боледување т.е привремена спреченост за работа.

10. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    Нема да одиш ти,обавезно сопругот.Тебе може само да ти се развикаат како на патолошка а способна си да дојдеш да чекаш таму место да лежиш

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Здраво женски.

Ми треба еден совет, нова сум во ова па дур сконтам како е ми треба совет.
    Јас сум на патолошка. Два пати го продолжуваа само со извештај, на последното пишуваше да се достави извештај + конзилијарно. Вчера го доставивме така. Денес ми го земаа решението и пишува на него 07.12 да се достави извештај, тоа е за 3 недели, не е многу брзо? Зошто им требаше тогаш конзилијарно? Не ми се јасни работиве за тоа прашувам….

Поздрав до сите :l:

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Па најмногу даваат до месец дена ама неколку дена пред да истече треба на конзилијарно да одиш за нов извештај.
    Ретко има членки на кои им дале 60 дена боледување. Така што, рачунај си дека на отприлика 3 недела треба да одиш на конзилијарно за преглед:)

13. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    1.548
    Здраво девојки. Едно прашање. Како се смета просекот на патолошката, колку месеци пред патолошка мора да сум во работен однос?

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Najmalku 6 meseci treba da si vo raboten odnos za bilo kakvo bolovonje. Pa i za steknuvanje na odmor e isto. Ako ne rabotis 6 mesevi bez prekin ne te sleduva bolovanje.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Јас отворив патолошка со 2 месеци осигурана кога бев.
    На колку си пријавена 70% од платата ти исплаќа фондот. Ако си помалце од 6 месеци осигурана преку фирма, тогаш фирмата ти префрла пари,а ако си повеќе од 6 месеци тогаш фондот.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Pred tie dva meseca ne rabotese nikade? Ova mi e cudno ... Vo zakonot za rabotni odnosi taka pisuva deka treba da si vo raboten odnos 6 meseci. Ama pak mozebi za trudnici ima drugi odstapki.

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    Eve da se nadovrzam na ova @Brpbrp ... Zakon za zdrsvstveno osiguruvanje direktno simnat od fzo. Eve sto veli, clen 14 i 15
    Zatoa cudno mi stana. Ama ubavo sto ti dale sekoj zasluzuva posebno spored mene trudnicite i 5 dena da raboti treba da ima pravo.

Прикачени фајлови:

Последна измена: 20 ноември 2022
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    8.460
    I jas ova go procitav spusteno direktno od fzo so poslednite izmeni 2016 zosto so ponovi izmeni nemat objaveno zakon za zdrsvsveno osiguruvanje. I treba da se prasa zosto ne plakaat 100 % koga taka veli zakonot koga se raboti za odsustvo poradi bremenost.

На VickyBecky му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    1.548
    Добро, ако патолошката е 70%, колку би било трудничкото? 100% како платата или?

20. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Трудничкото е 100%, како платата.