Затоа што имаат направено на некој начин патолошката да се води како најобично боледување, затоа е платено 70%, за жал.
Баш е срамно. И јас се чудев на почеток и баш се прашував, ако патолошката е 70% тогаш што им значи тоа во законот отсуство заради бременост дека е платено 100%??? Нека го избришат барем и точно нека напишат како што е.
Ama vrz osnova na toa moze da se tuzi od ko ke zavrsi bolovanjeto. Jas ke prasam advokat. Oti vistina , neka go izbrisat toa ako ne e taka. Neka ne se blamiraat. Ne be banana drzava. Kako ko ostanav bez rabota, i zatoa sto ne zemav minimalec dur rabotev, posle toa nemav zdravstvo cela godina. A nekoj nitu eden den staz nema,a ima pravo na zdrastvo zatoa sto e prijaven vo agencija za vrabotuvanje. Bruka ne videna.
Имав прекин самиот газда направи прекин од 10 дена иначе ќе си бев осигурана повеќе. Испадна да ми дадат патолошка од што морав да бидам али ради прекинот што ми го нарави он мораше да плаќа до крај на бременост наместо фзо. И пред да отворам трудничко направив прекин на патолошката за барем трудничкото да испадне под терет на фзо. А иначе патолошката ја направија 70% зошто премногу земаа патолошка дури и нај способните и затоа е така. Лошо е што на некој што стварно има потреба ќе му се скрати.
Eeee zatoa si zemala oti imas razbirliv gazda. Inaku zakonot si glasi ubavo. E zemaat mnogu bez pricina. Ama toa oni neka si kontoliraat ne e nasa rabota. Samo veke ako ne davaat kako so pisuva po zakon smeni go toa vo zakonot. A ne edno pisuva drugo se pravi. Inaku ic ne mi e do parite, sekomu mu trebaat toa e fakt. Ama bebe da bide dobro kako do sega pa neka e kuso na pari ic ne mi e gajle.
Devojki imam prasanje.. na patoloska bremenost sum i mi go odobrija do 14.12 no mene terminot mi e 14.01 e sega sakam da zemam odmor od firmata. Kolku dena mi se sledvaat i dali e platen?
Zavisi kolku imas godisen odmor i kolku imas iskoristeno ovaa godina od godisen odmor. Inaku super ti dale od komisija. Obicno patoloska zatvaraat 45 dena pred termin a ti si 30.
Jas cekam za konzilijarno mislenje od maticnata mi dadoa upot pod sifta 020 krvarenje vo rana bremenost no sum 11 nedela.do koga mozat da ne vodat pod sifra 020?
Мислам дека до кај 24 недела ќе те водат под таа шифра. После тоа под нова шифра "предвремено раѓање" така нешто беше. Ако сум грешка нека ме поправи некој
Здраво на сите ја пребарав темава но не може да се снајдам со инфото што ми треба, јас имав боледување поради крварење во рана бременост 15 дена од матичен и 30 од букурешт, бидејќи бил некој хематом што ми заздравел бев на неколку мислења во 12 и 16 недела и не продолжив на комисија се вратив на работа од 13.10 но во петокот имав исцедок како мукозен чеп и на гак на дежурно ми пишува во извештајот повторно боледување и мирување кај матичната ми зема само брисеви и брзав да ги однесам секако и неа ќе ја прашам дали сега може да земам од кај неа пак 15 дена и пак да продолжам со боледувањето искрено после се ова подобро да си останев на боледување цело време
Ако се поминати 30 дена откако си го затворила претходното боледување, може матичен гинеколог да ти отвори повторно боледување и исто како претходно 15 дена од него....
Нема врска он сакаше секако да ме тргне од работа да ме избрка и да ми прекине боловање ама не можеше ради комисијата и конзилијарно пошто се консултирал со неколку адвокати. Далеку од разбран беше
Oh, jas pa si pomisliv ima humani luge i razbrani. Do koga li vaka site rabotodavaci ke se ponasaat. Strasno.
И јас немам исплата уште, ама кај мене плата од фирма префрлија на 15 ноември. Мислам тоа има врска... Па сега ќе закаснат и од фонд