Има ли некој број од фонд да прашам зашто нема исплата? Од септември не ми е исплатено мене и вртам на 3164848 никој не се јавува
Феминки, дали можеби знае некоја од вас , како се смените во Букурешт оваа недела? Се утепав од вртење, никој не се јавува. И дали може пред истекот на претходниот месец да се оди за нов?
A SE 1 OD SABAJE JAS ODVAJ ZAVRSIV RAB PADNAT SISITEM. GUZVI NERVOZI INACE NA SEKOJA NEDELA SE MENJAVAT
Фала ти многу, јас сум на Ј, значи втора смена. И минатиот месец беше хаос..мајка ми чекаше неколку саати.
И денес не ги добив ама се снајдов преку блиски па нивен пријател што работи таму ми кажа дека проблемот е во фирма што поднела погрешни документи и затоа не ме исплаќаат од септември
Da ve prasam porodilno dali sme prinudeni da otvorime 45 dena porano ili moze na nas koga kje ni odgovara
Mami Posledno od Fond odobreno do 31.12. 22 (42 dena pred termin). E sega imam odmor 13 dena i ke si go zemam odmorot a patoloskata sekako so 31.12 zavrsuva, dali ke treba nekade da prijavam deka ne sum veke na patoloska tuku koristam odmor? Kaj maticna, na rabota, vo fond? Na rabota ke kazam sekako, neli odmorot treba da mi go pisat, samo dali kaj drugive imam obvrska da kazam? Isto, ako se porodam dodeka sum na odmor, dali se prekinuva odmorot i se otvara porodilno, ili mozam porodilno da otvoram otkako ke mi zavrsi odmorot?
Не, ама матичен гинеколог не може да ти даде друго боледување во тие 45 дена. Можеш да одиш на работа, да користиш одмор или евентуално боледување од општ матичен. Немаш обврска да известиш во фонд, а со матичниот гинеколог ти си знаеш какви ви се односите и дали ќе му ги кажеш плановите. Ак осе породиш додека си на одмор, се прекинува. Породилното не може да се отвори после денот на породување.
Od fond mi bese odobredno do 30.11.2022 i sega na rabota ke go zemam odmorot od denes , znaci ne sun prinudena da otvoram porodilno terminot mie pocetok na januari
Здраво, може погоре има пишано, не можев да се снајдам. Добив од ГАК конзилијарно продолжување на боледувањето до 1.1.2023. Во Букурешт го потврдија и сега со тој документ треба да одам во фонд за исплата? Ова ќе ми биде прва плата преку фонд. Ако добро сум ве разбрала, се носат документите откако кај мене на работа ќе ја префрлат платата, така? Инаку јас ќе си го носам и формуларот што е заверен од работа.
So toj dokument i plus boleduvanje za istiot period od maticniot ginekolog. Znaci prvo odis kaj maticniot so konzilijarnoto, zemas boleduvanje do 01.01.23 i odis vo fond. Nosi si i potvrda za trs od banka.
Moevo prasanje znam ne e za ovde, ama da prasam mozebi nekoj znae. Jas planiram srbija da se poragam ama osigurivanjeto mi e ovde vo mk, tuka sum vrabotena. Sto dokument mi treba za da mojata zemja mi gi refundira trosocite sto ke gi platam tamu, zosto ke moram da platam nekoja suma tamu iako ke se poragam na drzavno.
Mislam deka ne e mozno toa. Jas imam opcija da se porodam vo Skandinavska zemja, no za stranstvo ne mi se pokrieni nikakvi trosoci, a ovde imam i dopolnitelno osiguruvanje koe mi pokriva 70% od poroduvanjeto vo privatna bolnica, i zatoa odluciv za ovde. Prasaj si ama mislam deka e nevozmozno, baska ne gledam osnova da ti pokrijat vo druga drzava trosoci..
Tamu se mazam mila, ama posto sum vo raboten odnos ovde nemozam i tamu da imam osiguruvanje. Nesto mi spomnaa trebalo dokument od prvostepena komisija pa zatoa prasav nekoj da ne e informiran poveke. Ama ke si se rasprasam do nadlezni ograni za ova prasanje. Sepak fala