Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Prasaj, taka ke si nacisto. Spodeli i ovde da imame info plus.

Ceneva likes this.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Obavezno, cim dobijam info za ova ke vi soopstam.

Lavica2602 likes this.
  3. Kateruna

Kateruna Истакнат член

https://fzo.org.mk/privremen-prestoj-vo-stranstvo. Разгледај на линков . Инаку со србоја имаме договор склучено ама што се покрива незнам. Нека праша сопругот во нивниот фонд

Ceneva likes this.
  4. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Благодарам :)

Lavica2602 likes this.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Fala ti sekako ke se rasprasam.

6. Bicc

Bicc Истакнат член

Здраво. Дали може некој да ми ги разјасни следните работи.
    Дали после три месеци стаж ти следува патолошка?
    Кој ги сноси трошоците за придонеси додека си на истата, дали фирмата или фондот?

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

После 6 месеци непрекинат стаж ти следува било какво боледување, па и патолошка. Првите 30 дена придонеси и плата плаќа фирмата, после тоа комплетно си на товар на фондот.

Bicc likes this.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Te sleduva patoloska na trosok na fond ako si 6 meseci vo neprekinat raboten odnos, no moze i so pomalku staz ama vo toj slucaj firmata ke te plaka a ne fondot. A ako go ispolnuvas uslovot od 6 meseci togas samo prviot mesec te plaka firmata potoa te plaka fondot. Se nadevam deka ubavo objasniv

9. AnnaSammm

AnnaSammm Активен член

Здраво на сите мајки
    Едно прашање можеби малку глупаво ама ете економска криза ...
    Кога прекинува патолошка бременост 45 дена пред пораѓање, под чив товар паѓаме односно за тие 45 дена дали ни следува некој паричен надоместок.

10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Тоа ти е породилното. Трошиш од од 9те месрци породилно и си на товар на фондот.

AnnaSammm likes this.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Da 45 dena pred termin prekinuva i ti pocnuva porodilnoto. Ti go otvaraat. Ama mozes da si zemes odmor od firma ili bolovanje dve nedeli od opst maticen lekar ako ne sakas tolku rano da ti go otvorat porodilnoto bolovanje.

AnnaSammm likes this.
  12. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Дали може подетално објаснување, сестрата на матичниот гинеколог кога спомнав одмор се збуни. - 45 дена пред термин? Термин според последна менструација или според мерки на бебе ( бебето ако е понапред со мерки нели доаѓа побрзо терминот?)
    - Ако комисијата го продолжува боледувањето за 1 месец, последното комисиско го дава на повеќе од 1 месец се до тие 45 дена? Или пак дава за месец дена па остатокот до тие 45 дена ново комисиско на помалце денови пр. 20 дена?
    - Ако комисијата ми даде боледување до пр. средина на јануари а од почеток на јануари јас сакам да користам одмор, дали матичен гинеколог мора да даде боледување до средина на јануари или може да го затвори порано пр.почеток на јануари? Поточно дали датумот до кога е боледувањето од матичен гинеколог треба да се совпаѓа со датумот што го дала комисијата или може да е претходно затворено?
    - Имам неискористени 25 работни дена. Како да ги искористам пред отварање на породилно? После последното комисиско боледување да ми направат решение на работа за одмор и тоа го носам кај матичен гинеколог а он не дава нов предлог или не отвара породилно а нели мора да отвори 45 дена порано?

13. Lavica2602

Poslednoto komisisko koga ke ti zavrsi, od nareden den otvaras odmor i si gi koristis tie 25 dena. Ako imas tollu denovi odmor ne ti treba boleduvanje.
    Na primer mene poslednoto komisisko mi e do 31.12 (42 dena pred termin po ciklus) i od nareden raboten den( 03.01.22) ke si koristam odmor 13 rabotni denovi. Bidejki se praznici, odmorot bi mi trael do 23.01.22 znaci od 24.01.22 bi mi bilo otvoreno porodilnoto.

Spiritus and Ceneva like this.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

@Lavica2602 ubavo vi objasnila. Jas uste nemam dojdeno do toj moment rano mi e ama i jas go svativ taka kako sto objasni clenkata.

Spiritus and Lavica2602 like this.
  15. Kika235

Kika235 Истакнат член

I jas sum vo ista situacija.Isto i mene firmata mi ja.plakase patoloskata.
    Pa sakam da te prasam koga napravi prekin?
    Patoloskata mi zavrsuva na 31.12 od komisija i posle treba da otvoram trudnicko od 01.01.2023.
    Dali da napravam togas prekin na 01.01 i kolku dena za da zemam trudnicko od FZO?

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Јас направив 1 месец прекин пред трудничкото т. е. се водев како да сум на работа и после тоа го отворив трудничкото и спаднав под товар на фзо.

Bebence29 and Kika235 like this.
  17. AniSk

AniSk Истакнат член

Добар ден жени, утре за комисија во Букурешт буквата А која смена е да не знае некоја или каде се проверува?

18. Alita

Alita Истакнат член

Здраво феминки. На комисија во последното мислење ми пишаа дека од 14.01. морам да отворам породилно отсуство (45 дена пред термин).
    Прашањето ми е дали можам прво да користам одмор од фирма (20 дена) па после да отворам породилно отсуство. И дали треба да ја известам комисијата или тоа фирмата го средува?

19. Ano

Ano Форумски идол

Комисијата нема што да ја известуваш. Со нив си завршила со последиов извештај со кој препорачуваат да се отвори породилното.
    Наредно се договараш со фирмата да ти одобри користење на годишниот одмор. Штом завршиш со одморот ќе си одиш кај матичен гинеколог да тиотвори породилно. Ако се породиш во меѓувреме, ќе ти се отвори породилно од ден на пораѓај.

Alita likes this.
  20. Lavica2602

Mnogu bev optimisticki nastroena deka ke ima denes pari od fond ama stativa :D pisete koga ke imate isplata.