добивте пари за јуни од фондот? јас поднесов на 4 јули и уште нема абер. Прв месец под фондот ми е тој
Ве молам за совет,боледувањето од матичен ми е до утре(15 дена поткрепено со мислење од спеџијалист),во меѓувреме лежев во болница, излегов во Понеделник, ми рекоа строго мирување,ама денес кога ја земав отпусната листа стои отпуштена со уреден наод без знаци на крварење,и не пишале боледување.Отидов(мајка ми) кај матичниот лекар(уствари негова замена пошто мојот е на одмор) и он и рекол на мајка ми дека нема потреба од продолжување на боледувањето,едвај се согласил да даде предлог за комисија.И рекол однеси ги сите документи со се предлогот во социјално.Ги однела и рекле да дојде утре во 1.30 е комисијата.Ама мене ме буди фактот што не и спомнал за конзилијарно мислење,од три доктори,такво нешто немам.Дали да одам утре до болница да побарам конзилијарно мислење или може и без него?
Немаш потреба од конзилијарно. До 60 дена дава комисија со мислење од специјалист и предлог од матичен.
Вообичаено стига писмо ако нешто не е во ред ( грешка во плата или сл.) Ако не ти стигнало, значи си во некоја покасна група за исплата. Зависи и кога пуштиле плата на работа. Можеш да се јавиш и да прашаш, ама незнам колку точно ќе ти кажат. Ако ги добиеш директно тие што ги обработуваат боледувањата, ќе кажеш ембг или број на предмет и ќе ти кажат точно.
Беше мм во фзо. јас уствари за јуни сум зела пари, за мај уште чекам Нешто заглавил системот, ама „до петок“ ќе биде
Заборавив да ви пишам , општата матична ми даде само една недела боледување.Од понеделник пак на работа
Законски толку можело, иако може и 2 недели да ти даде, ама на нејзин ризик ( матичниот) со заобиколување на законот. Ќе почнам недела- две на работа па пак ќе отвотам боледување од мат. гинеколог. Не сакам да ми кратат од плата
Ики јас земав 2дена од матичен гинеколог сакав да сврзам со викенд и одморам. Наредна недела ми се скратил цервиксот и морав да земам боледување, меѓутоа матичната не смееше иако само 2 дена ми даде, не 15.Бев во ремедика за мислење со тоа мислење матичниот гинеколог ми даде предлог за комисија и си бев на комисија ( 15 дена ми одобрија). Сакам да кажам не мора да чексш месец ( ако навистина ти треба боледувањето).
Ќе одам само идната недела, па како што ми предложи @eli25 може ќе направам така. Само што Поповиќ од 1-15 август е на одмор. Се потешко и потешко ми е веќе, но барем да гурнам до кај 33-34 недела. Примив една доза инекции, другата недела уште една треба и толку.
Zdravo na site. Nova sum epten taze na forumov. Prvpat pisuvam vo ovaa grupa. Na pocetok od bremenost sum 10 nedela. I me legnaa vo krevet pred 3 nedeli. Imav mnoooguuu obilno krvarenje I Dr se cudea duri. Fala bogu bebeto e tuka ama imam seuste golem hematom do nego. Dali nekoja od vas ima iskustvo takvo I sto ste primale. Inaku mi kazaa deka najverojatno I cela bremenost ke lezam I ke me vodat kako patoloska.
i jas imav hematom mi go otkrija vo 6ta nedela i morav da lezam vo krevet - samo do wc do 12ta nedela koga mi bese zakazana slednata kontrola. Ne se sekiraj, cesto se slucuva , ne e nisto strasno samo mora da se pazis-bukvalno samo lezenje. I jas imav krvarenje kako menstruacija cel den, i mi ispadna golemo parce od hematomot na pocetokot ama deka stanuvav ne me drzese mesto i se navednuvav i se vitkav. Posle toa legnav u krevet kako sto mi rekoa i ne se sluci pak. Sega sum 20ta nedela. Inaku primav progesteron na 4 dena, vitamin c od 1 gram i vitamin E od 400 UI