Здраво, Ве молам доколку некој знае инфо во конзилијарното датумот од колку до колку се дава боледување кој го пишува? Од фондот ме вратија, на гинекологија докторката ми кажа матичната...
Ova znaci ako sum na patoloska 9 meseci ili kolku i da e, neli ke zimam 70% plata. Vo premsetka vlagaat tie 70% ili ona regular sto e?
Patoloskata ne vleguva vo presmetka za porodilno. Na kolku ti e dogovorot potpisan, porodilno tolku ke si zemas,ili kako ti e presmetkata od firma za mesecot taa suma se zema. Ete primer kaj mene se zavisi kolku dena rabotni vo mesecot se i so toa mi varira platata. Posto i posle dodeka si na porodilno od firma mora da ti dostavuvaat dokumenti kako i dodeka si na patoloska do fondot. A tie podavaat presmetka na plata za toj mesec, i vo fond za patoloska isplakaat 70 posto od taa presmetka. Jas taka znam deka e.
Jas sepak mislam deka porodilnoto e 100 posto od prosekot od 12 meseci prethodni ne vklucuvajki ja patoloskata no ne sum sig... Ako se vkucuva patoloskata togas ispaga deka dodeka si na patoloska iako e 70posto ke zemas poveke od porodilnoto
Kako racunaat za porodilno i jas neznam tocno ama sto posto sum sigurna deka ne vleguva patoloskata vo toj prosek. Tuku presmetkite od firma sto se za celosna plata kolku treba da bide. Bas ke prasam kako e tocno
Кај мене денес ја пуштија првата исплата преку фонд, ама некоја чудна сума ни 70% ни па 100% од плата, оти според закон поради моето работно место боледувањето се исплаќа 100%. Ама на мм му кажале кога ги носел документите дека имало некое порамнување со мојата фирма па можеби од таа причина.