Obicno prvoto komiskisko da dve nedeli prodolzuvaat. Mene mi imaa prodolzeno mesec i stalno sum na mesec od togas ama i sum celo vreme so konzilijarni mislenja ne samo specijalisticki. Samo prvoto mi bese od eden lekar.
Neznam mila,i jas sakam toa ubavo da se rasprasam, nesto ovde kaj nas precedatelot na komisijta mi rece nosi si dokumenti ke terame do edna nedela pred termin. Taka da neznam dali nesto se zbuna coekot ili moze i taka.
Ajde ke vidam jas slednata nedela sum na posledno komisisko i po roa za 45 dena treba da mi prodolzat samo do 20 mart i posle porodilnoto, bas ke vidam sto ke pisat
Да, важи. Мене така ми посочија и на решението пишуваше да отворам породилно ама јас зедов боледување од општ матичен 2 недели па користев годишен одмор после тоа.
A dali moze godisen odmor pa boleduvanje od opst maticen pa porodilno, ili samo boleduvanje pa godisen odmor?
Девојки јас треба да отварам патолошка, и стварно ништо не ми е јасно.Прво ми отвори матичната боледување од две недели кое ми завршува сега на 22ри.Земав мислење од специјалист и денес матичната ми даде предлог за боледување до комисија.Утре ќе ги носи сопругот до Букурешт.Е сега кога и како ќе знам дали ми продолжиле? од кај матичната ми рекоа дека ќе ми кажат од комисија.Стварно се ми е ново и ептен сум збунета.
Koja dijagnoza ti ja ima pisano specijalistot za boleduvanje ? Utre ke ti zavrsi rabota soprugot vo Bukurest i ke ti stoi tamu do koj datum ti e odobreno (treba 30 dena ) ,i so toj izvestaj pak kaj maticnata odi.
Кога ќе ги однесе документите ќе почека за решението да му дадат и таму пишува до која дата они продолжуваат боледување
Така значи, сега ми е појасно, значи треба да му дадат решение одма.А дали доколку сопругот не е во можност да оди, може некој друг место него? Фала ти многу на објаснувањето. Утре 28 недела.
Да да може било кој, не прашуваат . Мене ми има носено сестра , мајка , маж, другарка. Еднаш бев јас ама таква гузва имаше што неможев да достојам, па си отидов. Документите ги оставаш на една табла на ѕидот, означени се која буква во која смена е, ги зима сетра и ги носи кај доктори во канцеларија и послее таа ги принта решението и ти го дава. И поради тоа што јас си отидов кога било готово решението а не сум се појавила на шалтер кога прозивала ги зачувала документите кај нејзе па јас наредниот ден си ги земав