Go racunaat kako obicno bolovanje samo za da ne davaat. Ima edna clenka pisano od porano deka gi tuzese i go dobila sporot za patoloskata i i isplatile se do 100 posto. Ama kolku vreme i zivci ima potroseno neznam. Treba nanazad da se vrakas da procitas za nejziniot slucaj
Никаде на документите не пишува Патолошка бременост, туку пишува привремена спреченост за работа т.е најобично боледување, а тоа со закон се плаќа 70%. Тоа е нашата чудесна земја, сè ќе направат за да скратат таму кај што не треба, битно пратениците ќе земаат по 10.000еур за патни трошоци.
Еве што најдов при пребарување. Одговараат од Фондот вика: https://samoprasaj.mk/prasaj-cat/ra...loska-bremenost-i-sleduva-plata-vo-cel-iznos/ Значи они се повикуваат на Законот за раб односи, членов башка врска нема, а според Законот за Здравствено осигурување, член 17, стои тоа што го пишав погоре. Не знам веќе на кој му е гајле за нешто да функционира како што треба.
Toa treba site da kreneme glas togas mozebi ke se smeni nesto. A vaka poedinci nisto ne moze da napravime. Te stavaat na miruvanje i terapii koj kostaat i zemame 70 posto. Sto vistina ne e fer. Ne e nas izbor doma da sedime. Ednostavno morame. Da bideme dobri i nie i nasite bebinja toa na kraj e najvazno. A drzavata si ja znaeme kakva ni e. Banana drzava.
Мене денес ми пуштија, но некоја сума која не е ни 70 % од плата, а ни 100 % зошто според колективен договор мене боледувањето треба да ми е платено 100%. Ќе го пратам мм да праша што е работата.