Здраво, јас сум нова во овие теми, и се запрепастив на фактот дека патолошка бременост е на 70% од плата само. По препорака на лекар ми напомена дека доколку ми се комлицира бременсота дека ќе морам на патолошка, ама мислев дека е 90% од плата боледување над не знам 15 или 30 дена. Значи секое др боледување над 30 дена е 90%, додека комлицирана бременост е на 70%. невероватно... Некако живееме во модерно општество со заштитени женски права, ама 70% на патолошка бременост некако ми боде очи и се запрепастив Се извинувам на постот, не ми е намера да ширам негативна енергија ама ми се насолзија очите, очито од лудиве хормони...
Не е така. Секое боледување над 16 до 30 дена е 90%, секое друго боледување над 30 дена што е под фонд е 70% (патолошката ја водат како обично боледување). Само повреда на работно место е 100% платено.
Ќе ти стигне решение по пошта, таму ги пишува математиките. Имаат они нивна цена по каталог, не се водат според цената ние што ги купуваме. Еднаш кога беа дефицитарни клексаните купив замена со исто генеричко име ама беа поевтини. На пример ако за 30 клексани давам 7500, овие ме чинеа околу 6000 денари. Во решението колку што видов исто ги имаа рефундирано. Значи најверојатно одат по генерика, а не бренд. Не сум сигурна ама претпоставувам според тоа како беа пресметките на листот. Тогаш поднесов за 3 месеци, па се одеднаш ми рефундираа.
I jas nemam isplata za januari. A trebaat pari treba da se kupuva za bebe da se sprema da se docekuva. A ti vo uste polosa situacija. Skapana drzava na skrgi ke ziveeme.
Posle patoloskata ako zemes drugo bolovanje od maticen toa ke ti go plaka firmata ne fondot. Jas koga pravev operacija imav mesec dena bolovanje a potoa odma otvoriv drugo radi toa sto imav korona i znam toj prviot mesec ( od operacijata ) mi go isolatija 90 posto a potoa toa od korpnata 70 posto. Bilo drugo bolovanje ako mi doslo spoeno.
Сите сме во ужасна ситуација, дали за прегледи, лекарства, дали опрема за бебе, дали храна, пелени, капки, се се плаќа приватно, а платата ем скратена ем задоцнета. Срам да им е, толку ќе кажам, а ние секако ќе се снајдеме, за оваа ситуација барем.
Abe ke se snajdeme ne deka nema ama sramota e. Im isplatija na doktorite, a nas koj ne sisa. Oni pravo strajkuvaat. A nie kade treba da odime. Bezobrazluk. Sto e bitno sto imame potreba za lekovi smetki i mnogu drugi raboti.
Obolevme site ...demek treba da sme raet i da se fokusirame na odmor i situacija nie sme doneseni na ova...ne moze sekoj da se snajdi za se....bas koga treba da se spremame nie se polnime so nervi...pisman sum ovde so ziveam i se sramam
Pa toa i jas se prasuvam sekogas koga odam za stip radi bolovanjeto. Kakva e taa patoloska bremenost ti velat miruvaj ama dojdi da te pregledame za da ti prodolzime, pa i zgora na toa cekam ponekogas i po saat vreme tamu vo hodnicite. Kade e tuka preporakata da mirivam. Ne be se e naopaku kaj nas.
Фала ти многу на одговорот, баш ова не ми беше јасно, а верувам дека и во фирма кај мене нема да и биде јасно, за да знам што да им кажам.Баш и јас работам во тој дел со човечки ресурси и секогаш кога некој бил на боледување после 30 дена бил на товар на фондот.Значи ако од фзо ми издадат решение за да се отвори породилно пример на 2 април, јас можам од тој ден да отворам од општ матичен 2 недели и да им кажам на работа тие две недели да ми ги исплатат они?
Tocno..mene denot koga treba da se prodolzuva bolovanjeto mi e horor...edno 3 saati na bolnica...posle uste 2 saati kaj maticen ...prethodno ili istiot den krv i toj den e izmacuvanje koga ke se priberam neznam kaj sum...kapak ova so 70%,i kako da ne e malce sega ni isplata da nemame meseci..pa javi se pa moli se ,pa odi do fond karaj se....za nisto ne ne biva sramota i rezil sme,nie sme se osven drzava
Da, zosto toa e drugo bolovanje ako e odma vo prodolzetok na patoloskata. Jas mislev deka bolovanjeto od koronata ke mi go isplaka fondot zosto bese vo prodolzetok po mesecnoto bolovanje od operacija. No ne toa bilo drugo bolovanje druga sifra. Taka mi objasnija.
Ич не им е гајле за нас, знаат во каква ситуација сме и дека не сме во можност да се побуниме и штрајкуваме со бебе во стомак или дома и се изживуваат. За се е иста приказна, се е прекомплицирано за да користиш бенефиции од здравствено што плаќаш, па лупаме пари и на приватно. Еве се боцкам со клексани и месец по породување поради компликации, матичната ми вика иди на клиника, ќе ти рефундираат. Како да идам на клиника во оној хаос со две бебиња кога не можам да ги оставам на никого толку долго? Да знам дека ќе завршам за пола саат ајде де, ама триста пати треба да одиш за да ти рефундираат едвај еден дел и затоа сум приморана и тие да ги плаќам приватно. Никој не не прашува, ем од работа ти мрчат дека долго отсуствуваш, ко ти да сакаш да лежиш 8,9 месеци, ем секој ден во финансиски хаос, борба со термини, чекање секаде, ужас. А за болките и стресот што го поминуваме да не зборам.
За жал да, може, ова само во случај кога договорот е склучен на определено време.Во тој случај договорот престанува по сила на закон по истек на времето за кое бил склучен и работодабачот не е обврзан да го продолжи договорот.
Jas mislam deka ne smee da ti dade otkaz. Sepak bremenite se zastiteni so zakon. Posle od koga ke ti zavrsi i porodilno togas moze da ti kaze aj cao prijatno. Sekakvi gi ima veruvam vo toa no mozes da tuzis i ke dobies vo toa sum sigurna.
И те како може,се кај нас може.Ако е на договор на определено завршува договорот и чао пријатно нема обврска кон тебе.На своја кожа осетив со првата бременост така да неможеш ни да тужиш