Si prasa advokat? Mene taka mi kaza eden drugar sto e advokat dur si na bolovanje nikako ne smee da te otpusti deka sum zastitena, vo sprotivno mozam da tuzam. I jas sum na dogovor celo vreme. Ama fala bogu mojata firma ne mi pravi problem ima razbiranje kon mojata situacija.
Долго време го работам ова, а и ова ми е професија.Ова важи само кога се работи за договор на определено затоа што во тој случај договорот престанува по сила на закон, и работодавачот носи само решение со кое се констатира престанокот, иако во моето долгогодишно работно искуство редовно сме ги продолжувале ваквите договори.
Не те отпушта не ти дава отказ,едноставно завршува договорот кој е временски ограничен и тоа е тоа.Нема основа за тужба
Toa go razbiram. Ama neli velat tridnicite se zastiteni vo toj pogled. Fala bogu deka moive vo firma imaat razbiranje.
Епа очигледно е дека не се заштитени,како и многу други категории во нашава држава.Колку пропусти има во полза за работодавачите ехее да не осети само човек на своја кожа,и кај мене беа разбрани додека имаа корист
Sramota. Do koga be vaka. I posle ete zosto site begaat vo stranstvo. Pa i ke se cudat zosto natalitetot ne raste.
Да, жените уживаат посебна заштита за време на бременост и мајчинство но тоа се однесува во делот на ноќна работа, прекувремена работа, работа која вклучува ризик и други одредби од зро, но не и во делот со договорите кои се на определено време.Дури договорот што е на определено време може да престане и за време на породилно отсуство, со тоа што исплатите продолжуваат ид страна на фондот.
Да баш така,ама лошо е што во некои фирми не се почитуваат ни тие останати закони за заштита,а за договорите знам.Си прашав си прочитав како е и тоа е тоа не се ни бунев,нема за што да се бунам.Живи здрави се снајдовме израснавме
Pa neli e sekako porodilnoto plateno od strana na fondot ? I patoloskata isto taka e platena od strana od fonfot. Firmata jas kolku sto znam nema nikakvi troskovi za vreme na toj proces ili taa gi plaka pridonesite? Kako odi toa?
Така е, ама понекогаш покрај законските одредби фирмата би требало да има и морална одговорност, односно да ги почитува и моралните вредности.Навистина не е фер на работничка да не и го продолжиш договорот за време на бременост или породилно тогаш кога најмногу и е потребно, ама за жал далеку се нашите фирми од општествено морално одговорни фирми. Да,да, така е, фирмата нема никаков трошок, сакав само да кажам дека договорот може да престане дури и за време на породилно отсуство ако е на определено време.
Ubavo kaza, nikakov trosok nemaat nisto ne gi koci moralno da ne podrzat i da ni gi prodolzuvaat dogovorite. Dodeka sme odsutni primaj si zamena isto na opredeleno i resen probelm. Nikoj ne e osteten taka. Site srekni i zadovolni.
Vk vtornikot podnesov za kleksani,denes me isplatija,jas stvarno neznam shto im e na ovie za patoloska ushte nema
Jas denes bev u fzo da prasam zasto uste nemam isplata za januari. Od salter mi rekoa deka firmata nema podneseno dokumenti. Se javiv vo firmata oni mi rekoa deka odneseni se samo uste ne gi obrabotile. Velam za Januari? Vikaat da da za februari uste e rano.....neznam veke ova e premnogu zalno. Dali nekoj dobi isplata za Januari?
Здраво, ве читам од фирма ви носат документи во фонд, ќе може да ми кажете што документи. Јас однесов во фонд извештај од комисија, извештај за привремена спреченост за работа и копија од трансакциска. Треба некои дополнителни документи да достават од фирма?
Јас го зимам боледувањето од кај матична и го праќам во фирма . Е после што спрема документи незнам битно она се носи во фонд
Тоа се документите, претпоставувам заедно со документите имате поднесено и Барање н1 за надомест на средства поради болест?