1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Патолошка бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од byby.13, 6 јуни 2015.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Si prasa advokat? Mene taka mi kaza eden drugar sto e advokat dur si na bolovanje nikako ne smee da te otpusti deka sum zastitena, vo sprotivno mozam da tuzam. I jas sum na dogovor celo vreme. Ama fala bogu mojata firma ne mi pravi problem ima razbiranje kon mojata situacija.

2. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.697
    Долго време го работам ова, а и ова ми е професија.Ова важи само кога се работи за договор на определено затоа што во тој случај договорот престанува по сила на закон, и работодавачот носи само решение со кое се констатира престанокот, иако во моето долгогодишно работно искуство редовно сме ги продолжувале ваквите договори.

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Не те отпушта не ти дава отказ,едноставно завршува договорот кој е временски ограничен и тоа е тоа.Нема основа за тужба

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Toa go razbiram. Ama neli velat tridnicite se zastiteni vo toj pogled. Fala bogu deka moive vo firma imaat razbiranje.

5. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Епа очигледно е дека не се заштитени,како и многу други категории во нашава држава.Колку пропусти има во полза за работодавачите ехее да не осети само човек на своја кожа,и кај мене беа разбрани додека имаа корист

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Sramota. Do koga be vaka. I posle ete zosto site begaat vo stranstvo. Pa i ke se cudat zosto natalitetot ne raste.

7. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.697
    Да, жените уживаат посебна заштита за време на бременост и мајчинство но тоа се однесува во делот на ноќна работа, прекувремена работа, работа која вклучува ризик и други одредби од зро, но не и во делот со договорите кои се на определено време.Дури договорот што е на определено време може да престане и за време на породилно отсуство, со тоа што исплатите продолжуваат ид страна на фондот.

На Starchild му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Да баш така,ама лошо е што во некои фирми не се почитуваат ни тие останати закони за заштита,а за договорите знам.Си прашав си прочитав како е и тоа е тоа не се ни бунев,нема за што да се бунам.Живи здрави се снајдовме израснавме :inlove:

На H.VAGA, Маја Т и Ceneva им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Pa neli e sekako porodilnoto plateno od strana na fondot ? I patoloskata isto taka e platena od strana od fonfot. Firmata jas kolku sto znam nema nikakvi troskovi za vreme na toj proces ili taa gi plaka pridonesite? Kako odi toa?

10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.697
    Така е, ама понекогаш покрај законските одредби фирмата би требало да има и морална одговорност, односно да ги почитува и моралните вредности.Навистина не е фер на работничка да не и го продолжиш договорот за време на бременост или породилно тогаш кога најмногу и е потребно, ама за жал далеку се нашите фирми од општествено морално одговорни фирми.

Да,да, така е, фирмата нема никаков трошок, сакав само да кажам дека договорот може да престане дури и за време на породилно отсуство ако е на определено време.

На Ceneva, Starchild и DoubleK им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Ubavo kaza, nikakov trosok nemaat nisto ne gi koci moralno da ne podrzat i da ni gi prodolzuvaat dogovorite. Dodeka sme odsutni primaj si zamena isto na opredeleno i resen probelm. Nikoj ne e osteten taka. Site srekni i zadovolni.

12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    Ovie uste gi nema da ne isplatat za januari. Da ni e gospod na pomos so ovie idioti

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    940
    Vk vtornikot podnesov za kleksani,denes me isplatija,jas stvarno neznam shto im e na ovie za patoloska ushte nema

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.907
    Допаѓања:
    8.349
    I majka mi ceka za bolovanjeto isplata, niedno bolovanje ne e isplateno. Site cekaat. Ja preteraa

15. popins

popins Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    253
    Jas denes bev u fzo da prasam zasto uste nemam isplata za januari. Od salter mi rekoa deka firmata nema podneseno dokumenti. Se javiv vo firmata oni mi rekoa deka odneseni se samo uste ne gi obrabotile. Velam za Januari? Vikaat da da za februari uste e rano.....neznam veke ova e premnogu zalno. Dali nekoj dobi isplata za Januari?

16. smeshkaa

smeshkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2015
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    169
    Јас имам пишано дека добив уште вториот ден одкога им пуштија плата на докторите.

17. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    940
    Kaj mene i za februari e se pominata amma seushte nemam januarska isplata...

18. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Здраво, ве читам од фирма ви носат документи во фонд, ќе може да ми кажете што документи. Јас однесов во фонд извештај од комисија, извештај за привремена спреченост за работа и копија од трансакциска. Треба некои дополнителни документи да достават од фирма?

19. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    Јас го зимам боледувањето од кај матична и го праќам во фирма . Е после што спрема документи незнам битно она се носи во фонд

На Lina5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.153
    Допаѓања:
    6.697
    Тоа се документите, претпоставувам заедно со документите имате поднесено и Барање н1 за надомест на средства поради болест?

На Lina5 му/ѝ се допаѓа ова.