Inaku na site patoloskata vi e 45 dena pred termin? I mene konzilijarnoto mi go izracunaa taka koga bev na pregled i mi napisa do 10.04, 09.04 mi e 45 den pred termin jas kako so racunav. Komisijata mi prodolzi do 12.04 i pak me praka na lekar i konzilijarno. Dali na nekoja i se ima sluceno toa?
Мене ми израчунаа точно 45 дена пред термин и ми напишаа после тоа да отворам породилно ама јас зедов боледување од матичен па одмор и истуркав до крај така. Прашај си да не е грешка па после да ти се направат проблеми околу исплати итн.
Pa komisijata potpisuva toa , zosto da mi pravat mene, treba niv da im pravat problem, jas od kaj znam kako odi. Jas podnesuvam regularno, i si cekam odluki nivni. I pravam toa sto tie pisuvaat. Ke vidam sega koga ke pojdam na pregled mozebi tie nema da mi dadat. Vo april. I neka se otvori porodilnoto. Jas ne zemam nitu odmor nitu bolovanje. Ic ne mi menuva toa.
Абе тоа така е, тие одлучуваат ама се случувале грешки и во пресметки на суми па на крај пациентите враќале пари, затоа ти кажувам, инаку супер ако искористиш да имаш боледување до крај.
Gledam na ovoj dokumentot ima tocka 3. Privremena sprecenost za rabota pri nadminuvanje na vremenskata ramka soglasno kriteriumite. Da ne e toa vo prasanje sega sto me pustaat. Ke ja prasam maticnata posekako koga ke i zvonam za da mi zakazuva za pregled vo stip.
Матичниот ќе си одлучи. Јас имав проблем со вените и крвта и одма ми даде ама искрено не се сеќавам со која дијагноза.
Да сум на твое место, јас би си ќутела.Нивна одлука е тоа, не знам зошто ти би имала проблем или зошто Фондот не би постапил по нивно Решение.Ако гледаме по закон сите трудници што не се на патолошка треба да отворат боледување 28 дена пред термин, а сите отвараат на ден на породување.Искрено многу ме загрижува ова отварање на породилно толку рано.Мене откако прв пат и однесов мислење од специјалист пак ми побараа само извештај од специјалист а не конзелијарно.Како беше кај тебе, дали одма ти бараа конзелијарно? Ај баш пиши што ќе одлучат од комисијата? Се надевам покасно ќе ти го отварат породилното.
Sega naredno ke ti pobaraat konzilijarno i celo vreme ke ti baraat konzilijarno. Ke pisam sekako zdravje ima vreme do drugiot mesec
Фала ти.Ама за следно би требало да ми напишат да отворам породилно зашто на 21 март треба да ги носам документите, а 45 дена пред термин (според моја пресметка), е 2 април, зашто краен термин ми е 16 мај.
Да,да,затоа во претходното решение ми побараа мислење од специјалист.Е сега во решението пишуваше Контрола на 21 март.Да не грешам јас нешто, што значи тоа? Кога ја прашав сестрата кај матичната ми рече треба да доставам само мислење од специјалист.
И јас сум иста ситуација.за наредно конзилијарно ќе си ќутам.ако одам по нивно за две недели треба да отворам породилно,ама јас ќе терам по ист принцип како и досега колку можам покасно да отворам
Жени прв пат ќе отварам боледување-патолошка, е сега после тие 15 дена од матичен до комисијата треба да се достави извештај од специјалист така? Дали тој извештај може да биде од преглед во ремедика на пример? Извинете малку овие административните работи не ми се јасни.
Да, јас поднесувам извештај од специјалист од Ремедика.Само ќе му напоменеш на докторот дека извештајот ти е потребен за патолошка.
Здраво Дали знаете од приватната newborn дали може да се издаде документ за патолошка,за систина знам дека може но ме интересира и за ваму И како оди исплатата за патолошка,дали просек од последни 12 месеци или последни 6 месеци и колку проценти се зема патолошка