Од Њуборн јас имам земено само мислење од специјалист во првата бременост во 2021 година.Тогаш не издаваа конзилијарно мислење затоа што беа само двајца доктори.Сега може да издаваат со оглед дека имаат плус доктор.Најдобро е да се јавите да прашате.За просек не знам како точно се рачуна, ама знам дека е како за секое друго боледување 70% од плата (претпоставувам од износот на последно исплатената плата).
Дали треба врски за паталошка бременост? И како оди процедурата. Имав два спонтани, сега сум бремена пак дали можам да успеам да земам паталошка бидејќи работата ми е физичка во фабрика. Бев на боледување од општа матична 15 дена, сега гинекологот ми рече да одам 1-2 дена на работа па дека и он ќе ми извади уште 15 дена,но за паталошка не спомнува ништо. Инаку за сега бременоста е во ред покриена сум со терапија. Искуства?
Zosto vrski,veruvaj i doktorite koga znaat deka imas rizicno rabotno mesto i da vidat deka rabotite se podobruvaat, ne sakaat da gi rizikuvaat trudnicite. Jas na pocetokot imav hematom, koj fala bogu se povlece i rabotite se stabiliziraa, no koga me prasaa kaj rabotam mi rekoja odma za tebe rabota do kraj nema tie hemikalii se opasni za bebeto. Jas rabotam vo rudnik vo hemiska lab i rabotam so mnogu teski hemikalii. Svesni se kolku moze da mi nastetat posebno po pocetnata sostojba vo koja bev. Da si baras sama od maticnata za patoloska stom veke si imala spontani predhodno.
Врски не ти требаат . Јас имам уредна бременост и сум на паталошка поради мината медицинска историја. Нрзнам како оди боледување од општа па да продолжиш од гинеколог одма но после боледувањето од гинекологот да ди бараш да те прати на конзилиарно и ветувам дека ќе ти потпишат боледување
Бидејќи работиш во фабрика треба да те прераспределат на друго работно место доколку има опција, доколку нема опција тогаш оди на патолошка. Јас имав два мисед и ми следеше патолошка поради нив и немав никаков проблем.
Odi na Specijalist ginekolog, kazi deka si imala 2 spontani, kazi deka imas fizicka rabota i se plasis za svoeto bebe, i kazi da ti napisat dijagnoza 0.20 mislam bese, rizik od spontan abortus, spored toa maticniot moze da ti otvori patoloshka. Neka ne ti dava samo so boleduvanja. Za specijalist mozes i na privatno,mozes i upat od maticen da zemes.
Mi krena na brojov, sekoj den imale isplati, ne mozhela da kazhe koga tochno kje isplatat za januari zaradi zakonot za lichni podatoci. Da sme proveruvale sekoj den na smetka