Сакам да прашам за конзилијарното... дали секогаш ви го одобруваат? Јас втор пат ќе одам сега... па се плашам дали ќе ми го одобрат
Одобруваат со еднадијагноза до 21 недела или 22ра па после се иде со друга дијагноза. Секогаш одобрувале без проблем.
Ke ti odobrat ne se plasi. Dur nosis se uredno dokumentacija ke ti prodolzuvaat. I od 22 nedela mislam treba da ti smenat dijagnoza. Do togas ke teras so zakanuvacki abortus. I jas bev so taa sifra.
Јас имам едно прашање до вас. Дали можам по завршувањето на пталошка да користам денови од одмор, па покасно да отворам породилно? Бидејќи во последниот извештај од фондот ми пишува дека ми завршува боледувањето и да се отвори породилно. Матичната ја прашав т.е. И кажав дека прво сака да користам денови од одмор, па потоа да отвараме породилно, тас ми вели до сега немала таква пракса, сите отварале веднаш породилно, да сум прашала во фондот… Прашав таму и таму не знаеа, ми креваа раменици… Која била вашата пракса до сега?
Како немала таква пракса, од вчера да не почнала да работи.. Јас користев одмор пред да отворам породилно и скоро сите колешки на работа. Можеш секако и да не прашуваш никаде, само на работа ќе им кажеш дека од таа до таа дата користАм одмор, ако у меѓувреме се породиш ке си почнеш со породилно.
Денес бев на болница за конзилијарното, за потписи.. Докторката рече дека уште само сега можела да ми го продолжи боледувањето, дека све е во ред, после морам да почнам на работа.
Здраво, имам конзилијарно со шифра 020, што ми важи од март до мај. Следна недела сум на комисија(ќе бидам 22 недела). Дали ќе ми треба ново конзилијарно, ако оваа шифра важе до 22 недела? На решението пишува контрола плус конзилијарно да се однесе, но не знам дали ново или може истото?
Pa toa e dobro. Sega neznam kakvo rabotno mesto imas. Mene me stitat plus od rabotnoto mesto zosto rabotam so teski hemikalii ( hemicar sum ) i non stop na noga. I kaj mene se podobri malku sostojbata ama ne im se rizikuva da me pustat na rabota. A i jas sum eve pri kraj uste malku ostana.