Pa i pravilno e da ne davaat tuku taka. Ima mnogu sto sedat doma bez nikakva indikacija realno. Opravduvam da imas realen problem ili rabotno mesto koe ja doveduva tvojata bremenost vo rizik.
Ама не се само патолошките, луѓе во државно што работат цел работен век го поминале на боледување, тоа треба да се скрати. Трудниците се најмал проблем според мене.
Ma mnogu raboti ne cinat kaj nas. Banana drzava toa. Tuku nie da bideme zivi zdravi drugo manje bitno.
Ама јас имав проблем до сега... воопшто не шетав, само лежев. А работното место ми е на нозе и има и кревање.
Многу ми е жал што те доведуваат во оваа ситуација...Чим веќе државата не ти излегува во пресрет, можеш ли да се обратиш до претпоставените да ти дадат некоја друга позиција или да те ослободат од кревање?
Првиот месец фирма ти исплаќа мислам 100% (ако грешам поправете ме девојки, мене така ме исплатија) после тоа оф фонд 70 %од плата, мене ми стига после 15ти во месецот.
Да првиот месец ми стигнаа од фирма 100 %.Сега овој месец ми е со конзилијарно, од фирмата земаме на 6ти плата и еве денес 7000 денари од таму ми стигнаа.
Го решив недоразбирањето... платени ми се тие денови кои ми се обично боледување... од 8ми ми почнува конзилијарното.
Mila rabotodavacot zakonski e obvrzan da ti olesni dur si bremena. Da te smesti na rabotno mesto koe ke mozes da go rabotis dur si bremena. E toa ako ne se sluci mozes da se pobunis. Procitaj si go ubavo zakonot za rabotni odnosi. Mene da me vratea na rabota jas toa pravo ke si go koristev. Ama mene lekarite vo ni eden moment nemaa vo plan da me vratat. A jas vo nikoj moment ne rekov deka ti sedis doma od sto sakas. A i ne e moja rabota toa da kazam koj treba da sedi doma na patoloska koj ne. Tie sto zloupotrebuvaat obicno sedat pozadi biro i ne im se odi na rabota. Kako i da e imas vo zakonot za rabotni odnosi koj se tvoite prava za vreme na bremenost i baraj si gi. Nemoj da molcis. Za zdravjeto na tvoeto bebe se raboti.
Нема разлика обично боледување со патолошка, боледува е боледување. Не си имала веројатно цел месец боледување кое спаѓа под фонд туку неколку дена и за тие дена само ти исплатиле, затоа се толку пари.
Дали има некој кој уште нема добиено исплата за февруари? Не знам дали нешто имаат од фирмата згрешено со документите или доцнат од фондот?
Zdravo Dali postoi nekoja opcija trudnica da odi na rabota so skrateno rabotno vreme odnosno pola rabotno vreme da ne mora da koristi patoloska
Procitaj vo zakonot za rabotni odnosi. Dali ima takvo nesto. Sakas da odis pola rabotno vreme a da te plakaat celo ili kako ?