Здраво, да ве замолам за инфо. Патолошка исплаќаат 70% или 100% од плата? и дали ви доцнат со исплатата на месечно ниво?
70 % Исплата би требало да биде 15 откога фирмата ка што си пријавена ќепушти плата. Али нема правила, знаат да доцнат да...
Здраво. Ме интересира однесов на работа преку колешка документите за патолошката и ми дале некој документ што треба да го однесам во фондот меѓутоа сеуште се немаме сретнато со колешката пред една недела и го дале, знаете ли што е тоа? И дали секогаш ќе е таква процедурата,ќе давам на работа документите па ќе ми даваат за во фондот да носам. Ова ми е прв месец на патолошка. Благодарам.
Не ти треба никаков документ од работа. Потребно е извештај за привремена спреченост за работа (од матичен), одлука-мислење од лекарска комисија(ако си била на комисија) и копија од трансакциска сметка. Барање ќе си пополниш у Фонд.
Најдобро е да си ги носиш документите сама, јас така мслам зашто знаат и да закаснат па да чекаш испплата. Јас сама ги носам.
Дали можам да отворам боледување пред да отворам породилно? Пример 2 недели пред породилно боледување да отворам па да си продолжам со породилното?
Ne mozes od maticen ginikolog... Zosto patoloskata preku nego odi. Mozes od opst lekar dve nedeli najmnogu. Ili dr specijalist ortoped na primer za poveke