Mene mi nemaa zakasneto osven togas koga bea haknati i site cekavme. Ova e orv pat obicno do 23 ti imam isplata
Нема на што, мора да си помагаме меѓу себе. Ми помогнале феминките тука и мило ми е ако и јас помогнам некому.
Здраво феминки, по вторпат комисијата ми го продолжи боледувањето и кога ќе се соберат деновите на боледување од матичната и комисијата вкупно се 61 ден.Читав по коментарите дека најмногу што можат да одобрат матичната и комисијата пред да побараат конзилирајно мислење е 60 дена. Прашањето ми е да не прават проблем од ФЗОМ заради тоа што е 61, а не 60 дена?
Nikakov problem. Komisijata stom si e potpisana ic da ne se zamaras. Neli zakonski patoloskata zavrsuva 45 dena pred termin. Mene se uste mi trae i mi zavrsuva 24 dena pred termin. Komisija mi odobri taka i ic ne se zamaram. Ke si pojdes nekolku dena pred datumot do koj ti odobrile komisijata na konzilijum i pak ke ti prodolzat.
Ти благодарам многу на одговорот ❤️ А за конзилијарно мислење ваши искуства и мислење, во која болница е најдобро да се оди?
Mene me prakase maticnata vo stip. Sosto vo gradot od kaj sto sum komisijata priznava samo od drzavna bolnicka ustanova. I si odev na klinika vo stip sekoj mesec
Здраво идни мамички, ме интересира процедурата за патолошка после две недели боледување изминати од матичен гинеколог, како оди, што документи треба да се достават, и за приватен сектор, колку исплаќаат % во зависност од плата (основица или цела месечна плата)? Доколку има некој што знае и поопширно инфо да ми каже. Ви благодарам многу ❤️
Za platata sigurna sum deka kratat 30% dur si na patoloshka, ke zemash samo 70% od platata koja si ja primala izminatite meseci
Пред да поминат двете недели (од матичен) треба да одиш на специјалист, сакаш на приватно, сакаш на државно. Со извештајот одиш пак кај матичниот, барем јас бев и сестрата ми ги среди документите, знам извештајот од специјалистот, слика со мерки од бебето, крвна слика (јас ја употребив од пред неколку дена направената) и тоа мислам дека е, не забележав дали имаше и нешто друго, отидов во фондот ги поднесов. По два дена ги зедов јас и тие се носат во фирмата, односно во книговодство. Првите 30 дена си на товар на фирмата, мене ми исплати фирмата 100% плата. Понатаму си на товар на фондот и земаш 70% од платата.
Во моментов користам 2 недели од матичен гинеколог, до 11 мај. Во рамките на овие две недели треба преглед од специјалист и крвна слика да се направи така? Понатаму, со извештајот од специјалистот може да се добијат уште 2 недели боледување и следно е на комисија? Ако добро ги разбрав работите. Дали од комисија од 34та недела ви давале боледување или сте имале препорака за отворање на породилно 45 дена пред термин? Минатата бременост бев на патолошка од 6ти месец без прекин и последното од комисијата беше да отворам породилно 45 дена пред термин. Искрено се надевам сега дека ќе ми се подобри состојбата за овие 4 недели и ќе можам да се вратам на работа со цел да не отварам породилно пред време.