Вчера проработел системот, но многумина од тие што чекавме ни рекоа да дојдеме во понеделник, оти не можеше да постигне со работа комисијата.Втора смена колку што знам работеше до 18 часот, а за буквата Г не сум сигурна која смена беше вчера.
Jas denes bev bo Rumunska za prodolzuvanje na bolovanjeto. Imase takva guzva 150 dusi. Cekav od 2ipol do 6ipol. Edna sestra i dvajca bo komisija. 150 dusi ej na edna sestra. Mislam deka ostana komisijata da raboti otkoga si otidov......sto rabotno vreme e od 2ipol do 6 kako sto boobicaeno rabotat i zosto nemabrabotno breme na vratata?
Здраво жени , дали може некоја да ми пише околу боледувањето во лична порака , што знае како оди процедурата, благодарам
Извинете каков е тој извештај од специјалист каде се добива? На ноледѕвање сум 15 денови од матичен па сакам да продолжам бар уште 1месец со оглед на крварењето и работата која ја работам по скали на нога пола ден..ама не знам каде треба да се обратам после ова боледување
Или на ГАК специјалист да ти пише уште 15 дена или во систина, ремедика и они се специјалисти. Само да ти пише дека си ризична шифра О20 мислам беше ризик од спонтан. И после тоа следи патолошка за комисија што ќе ти треба извештај од специјалист со 3 потписи.
Ти благодарам се надевам нема да треба цела да ја водам лежејки.. да денес со таа шифра ми дадоа извештај во систина но претпоставувам ќе застари до 2ри јуни кога ми истекува боледувањето
Што се носи во фонд друго освен извештај од специјалист? Мене ми е ова боледување до 2ри јуни кога треба да појдам за да поднесам?
02 328 9083 На овој број јас ѕвонам.. И јас немам исплата за март.. се јавив во фонд да прашам и една многу дрска жена ми одговараше со дерење дека од кај нив било пуштено и одобрено, да сум се јавела во трезор?! нормално, во трезор никој не крева слушалка.. има ли некој што ѕвонел во трезор?!
Тоа боледување што ти е до 2ри јуни ти е од матичен или? Ако одиш прв пат на комисија само извештај од специјалист ти треба, крвна слика и од кај матичен гинеколог ке ти пополнат некој формулар и со се тоа одиш во фондот. Ако ти е втор/трет итн треба плус и конзилијарно мислење. Инаку кај нас во Битола комисија заседава само во пон и сре. Мене на пример боледувањето ми е до 7ми јуни, ке однесам документи на 5ти или 6ти. Значи два три дена пред 2ри јуни би требало да одиш
Епа ти треба само извештај од специјалист, можиш и од државно и од приватно. Со извештајот јас одам кај матичниот гинеколог, сестрата ми средува се и ги носам документите во фондот.
Многу ми е жал вака кога ќе прочитам Мислам дека секоја трудна жена треба да биде ослободена од работа, а не па уште по скали или да крева... Мизерија...
Ах уште цели процедури...па на сите трошоци кои ги имаме терапии, прегледи кои не се бесплатни кратат 30% од плата... само колку жени ризикуваат и одат на работа само за егзистенција. Истата грешка и јас ја направив со втората бременост за жал. Овој пат реков пари ќе се најдат, заработат детево мора да го доносам... Туку да не сум офтопик. Среда носам извештај од специјалист во Букурешт за боледување дали ако ми дадат 15 денови а не 30 за следен пат пак треба нов специјалистички извештај или веќе ќе морам конзилијарно..? Видов некаде давале 30денови.. Моментално имам хематом со големина на плодот па рекоа строго мирување и терапија.
Не сум сигурна, ама мислам дека вториот пат носиш извештај од специјалист, а понатаму конзилијарно. Те молам направи се за да останеш дома! Никој фала нема да ти каже, никој.
Да ве прашам.... јас до крај ќе одам на боледување. Дали пред да отворам породилно можам да го искористам одморот?