Вчера бев во фонд. Доцнеле со исплатите овој месец,oд вчера почнале да пуштаат. Барем така ми кажаа .
Да и јас така знам ама денес ми кажаа од сметководство дека ако земам боловање од општ матичен после ке ми влијаело на просекот на трудничкото, ќе ми плаќале помалце...
Ти можеш да користиш одмор т. е. да ја прекинеш патолошката. Но после тоа мора да ти отвори породилно зошто најрано 1 месец пред пораѓај можеш да отвориш породилно. Е сега матичниот ако ти се нафати да ти даде боловање од него океј ако не земи и отвори си трудничко.
Ama 2 nedeli e toa boleudvanje kolku moze da smeni vo prosek, se raboti za kratok period. Malku e nelogicno toa.
Здраво ми спомнаа нешто дека доколку си на патолошка потоа ти се крати од трудничкото. Нешто инфо за ова?
А нема врска со тоа што си била на патолошка? Мене ми рекоа дека ако си на патолошка порано од трудничкото ќе треба да тргнеш на работа. Пошто нема да ти бројат 9м него ке ти скратат спрема патолошката
Ако детето ти се роди на термин ти ќе имаш месец и пол помалце да седиш со бебе т. е. ќе треба да тргнеш на работа кога бебето ќе има 7 и пол месеци.
Zdravo,sakam da prasam nesto. Na patoloska sum do 24ti juni i imam preporaka posle toa da otvoram porodilno.. Se javiv kaj maticniot i sestrata mi rece deka ne mora da doagjam zatoa sto avtomatski si se prodolzuvalo boleduvanjeto.. Ne treba da mi dadat dokument za vo firma,za vo fond deka e otvoreno porodilno,ima uste mesec ipol do terminot
Здраво девојки, сакам да ве прашам како е процедурата за да се продолжи втор пат боледување, еднаш бев на комосија со извештај од гак и сега сакам пак да го продолжам и земав извештај и конзилијарно мислење од 3ца доктори од ремедика. Дали тоа е доволно да се приложи? Дали некој бил на комисија со извештај од приватна болница? И дали знаете далуноште работат една смена ради одмори или пак се во смени.
Sekako deka moze jas prethodnata bremenost bev taka. Inaku do denes rabotat vo edna smena znaci samo prva.
Да бев ама и ми фалело од матичната предлог… се изнервирав затоа што се јавив од сабајле и кажав што имам и не ми спомна ништо, па после назад да го земам и тоа, здравје во понеделник ќе одам.