Фала на одговорот...да не знаеш случајно С буквата која смена е од понеделник дека во среда сум на гак за конзилиарно..Дали треба пак да се носи наодот од гак таму зс боледуванјето од комисијата ми е до 03.07
Девојки едно прашање. На боледување сум 15 дена од мат гинеколог, но сакам да си почнам на работа кога ќе ми заврши . Дали после некое време ќе можам пак да отворам ново боледување доколку има потреба?
Zdravo Prv pat zemam zemam boleduvanje za patoloska bremenost pa me interesira dali smeam da izlezam nadvor od drzava ? Dali bi imalo nekakov problem? Fala vi Imajte prijaten den
А за што си на патолошка? Ако немаш здравстввен проблем, ако не си врзана за кревет да лежиш или нешто, можеш да одиш кој ќе те контролира
Јас сум од 28ми април под фондот, абер немат за исплата Бев директно се распрашав, креваат раменици и тие, наводно биле стигнати со тие што док им се донесени од 1ви април наваму, моите документи биле поднесени на 18ти април. Стварно немам коментар
Prokrvariv vo 5ta nedela Prv pat zemam vakov tip na bolovanje pa si pomisliv deka ima nekoi posebni zakoni
Нема посебни закони, нема кој на граница да те проверува дали си на боловање. само запази си ги продолжувањата на комисија да не пропуштиш да отидеш. Не знам која недела си и како ти е состојба, ама обично во случај на крварење потребно е мирување поради и што ти отвориле боледување. Патување не е многу паметна идеја ако си уште во прво тромесечие.
Ме интересира исплата за боледување,за колку дена фирмата исплаќа и кој процент,на страната на фонд читав нешто за 21 ден а потоа фондот и не ми е јасно стварно,мислев дека за 30 дена исплаќа фирмата. Дали има сега од скоро некои промени во законот за исплата на боледување
За 30 мислам и повеќе дена фондот исплаќа. 10-15 дена фирмата. Досега сум била на долги боледувања и ми исплаќаат се од фондот.
До 28 дена исплаќа фирма после тоа под фондот си. Значи до тогаш се водиш како на боледување обично, а после тоа веќе си под патолошка и тоа си го исплаќа фондот.