Девојки барав на форумов и на нет ама не се снајдов за сигурно. Првите 3 месеци сум на патолошка, бидејќи веќе сум ок сакам да се вратам на работа до крај, но дали во случај ако не дај боже не сум добра откако ќе тргнам ќе може да ми се отвори ново боледување или има законски рок во кој не смее да се отвори никакво боледување ?
Ако ја прекиниш патолошката матичниот гинеколог не може да ти отвори боледување наредни 40 дена, само општ лекар може да ти отвори боледување од 7 денови.
Женски хелп. Ми треба инфо. До 15ти месецов сум под фирма од 16ти под фонд. Прашањето ми е дали треба одма сега да носам документи во фонд или може 29,30,31? Плата кај мене во фирма пуштаат на 1ви иначе.
Матичниот гинеколог ми е на одмор неделава па баш пишав на матичната, вика ќе може ама ако е иста дијагноза одлучува комисија директно, веќе не знаеш на што да веруваш....никаде нема прецизни информации
Јас бев пред некој ден да поднесам за месец јуни, и ми рекоа за јули треба да се однесат кога ќе заврши месецот. И така секој месец…
Следува. Имавме две такви ситуации на работа, едната беше преку 6мес на патолошка, другата помалце, и двете земаа к-15.
Образец н1, го имаат на нет закачено можеш да го испринташ Копија од трансакциска Боледување Извештај од доктор ( мислам дека и тоа ливчето од комисија што го даваат дека е продужено боледувањето) Имав од се спремно копии ако побараат, пуна папка Здравје јули кога ќе заврши, пак истото се носи…
Termin mi e 19.09 Posledno komisisko mi bese sega vo sredata vo drzavna mi prodolzija do 16.08,ama vo bukurest mi prodolzija do 25.07 neli e toa premalku Neli 45 dena porano se otvara porodilno? Mene spored komisijata vo bukurest ke mi dojde 56 dena porano da otvoram porodilno Dali ima nekoj vakvo iskustvo??
Здраво во Закон за извршување на буџет стои дека на работник кој е на боледување подолго од 6 месеци му следува една плата. Дали ова стварно се практикува во реалноста? Искуство ваше или информација?
Здраво девојки, 26 недела сум и сум на боледување од матичен гинеколог 15 дена, утре треба да однесам документи во Букурешт на комисија за продолжување на боледувањето. Што следува после тоа? Треба пак да одам до кај матичната за да ми отвори боледување и дали треба документите да ги носам до фонд?
Треба да одиш кај матичната со тоа што ќе ти го дадат од комосијата, а иначе првите 28 дена треба да ти плати фирмата, а после фондот. Јас сама ги носев документите во фондот, на некои фирмата им средува.