Мора секој месец да се носи документ за боледување во фирма девојки . Си ги носите потребните документи во фонд , од таму што ви го даваат документот го носите кај матичен, тој ви издава боледување и се носи во фирма кај што работите . Тоа им е многу битно , да имаат поткрепа . И секогаш запазувајте ги датите , да не имате некој скок во денови ,бидејќи ќе треба да ги враќате . (Се случи со една колешка , крај на 8ми месец враќаше два дена на работа)
Mene nisto ne mi e jasno pa neli pred da gi podnesuvam dok vo fondot odam na konzilijarno pa vo bukurest na komisija i pak kaj maticnata mi go prodolzuva boleduvanjeto..I potoa sakam sama vo fondot da gi podnesam za juli zosto pak i na rabota da nosam ne mi e jasno neli fondot ti isplakja posle prva isplatena plata od firmata za patoloska
Да така е процедурата после прв месец патолошка кој што го плаќа фирмата ,после си на терет на фондот. Меѓутоа мора да носиш боледување на работа за да тече стаж , да те водат како вработено лице со лично осигурување т.е да имаат оправдување без разлика дали си осигурана на определено или неопределено време. Големи и тешки процедури меѓутоа неизбежни.
Најпаметно е да не лутате по форум и да прашате директно во вашата фирма во служба за човечки ресурси таму најточно ќе ви одговорат која е процедурата. Има една потврда која ја дава матичен гинеколог на кој стои од - до датум на боледување како потврда за на работа, таа им треба во фирма
Имав 15 дена од матичен,па 30 дека на комисија ми продолжија и сега ми продолжиле наредно само 10 дена. Нели треба 15 за вкупно да се 45,па потоа конзилијарно? Ако некоја знае да ми објасни,ептен ме збунија.
Koga firmata gi podnesuva dokumentite vo fondot davale nekoe brojce pod koe trebalo da bidam zaverena kolku vreme se ceka za brojot znae nekoj
Од комисијата ми пишува контрола на 31.07 Јас утре ке одам да земам конзилијарно Дали може утре на комисија или мора баш на 31.07
Вртам на неколку броеви во букутешт за комисија но никој не ми крева Дали знаете буквата М која смена е денес
Nekolku pati prodolzuvav boleduvanje i osven sto go nosev boleduvanjeto vo firma nisto drugo ne pravev…kakvo brojce cekas? Do sega mi isplakjaa uredno od fondot osven sto uste go tupat za mesec juni
Mene mi zavrsi patoloskata,sega sum na trudnicko,kaj i da e ke se porodam Od firma celo vreme si dostavuvaa do fond i se si e vo red do sega…mozebi oni si imaat nekakvo brojce