Pa spored terminot bi trebalo uste edno prodolzuvanje da imas. Jas po toa sto racunav bidejki mojot termin e skoro isto, otprilika 45 dena porano otvaraat sto ne e sekogas pravilo
Да, да. Предпоставувам дека ќе има уште едно продолжување но тоа не би било повеќе од 2 недели спрема некоја математика. Мислам дека не би продолжиле цел месец бидејќи ќе фати помалце од 30 дена пред термин.
Мене ми продолжија цел месец. Треба да отворам породилно 20 дена пред краен термин . Најмногу зависи како се расположени од комисија . Има на некои жени и до краен термин им продолжуваат патолошка , а некои ги тераат 45 дена пред термин да отворат породилно.
Здраво девојки Едно прашање, бев на боледување 15 дена од матичен гинеколог па потоа комисиски 30 дена до вчера 07.08.2023 од денес ми е отворено од општ матичен лекар 7 дена, сакав да прашам овие 7 дена фонд или фирма ги исплаќа? Без прекин ми е.
Tie 30'dena ti se vodat pod patoloska a ova drugovo pod obicno boleduvanje odnosno kako da ti e prekinata patoloskata so toa sto tie 7 dena se na tovar na firma
Здраво. Во работен однос сум 5 месеци, а веќе трет месец сум на патолошка боледување. Земам плата на терет на фирмата сеуште ваљда до 6ти месец дури наполнам. Ми рекоја демек дека требало да имаш 6 месеци активно (да одиш на работа во превод) за фондот да признава породилно боледување. Дали знаете дали е ова точно, искуство од некоја членка.
Mislam deka za boleduvanje od maticen doktor se odobruva i pokriva do 2 nedeli i e na tovar na firma se sto e nad dve nedeli odi so komisija i na tovar na fond
Moeto iskustvo e sledno: otvoriv boleduvanje i patoloska bremenost so prvoto dete kade sto od firma mi kazaa se e vo red za na kraj posle nekolku meseci da bidam izvestena deka mi falat 8 dena i od fond nisto ne mi isplatija za patoloskata a ni firmata ne mi plati. Edinstven nacin da dobijam plateno porodilno bese da se platat pridonesite za mesecite sto se vodev pod patoloska na tovar na fond i da se vratam na rabota do kraj na bremenost . Taka da ubavo rasprasaj se ili javi se vo fond bidejki kolku sto sum informirana mora da imas 6 meseci neprekinat raboten odnos, da odis na rabota za da ti sleduva plateno porodilno otsustvo.
Ако знае некоја да ми појасни што им значи КОНТРОЛА НА 16.08. До тој датум ми е уствари боледувањето и треба тогаш да го продолжам. Као контролата кај специјалист МОРА да биде на тој ден? До сега неколку дена порано носев документи во Букурешт.
Документот треба да ти биде доставен до таа дата , бидејќи тогаш ќе има комисија. Мене така ми беше објаснето. Јас секогаш го носев два дена пред конкретната дата и немав никаков проблем.
Фала ти многу. Мислев некоја посложена математика да не имаат. Секако ќе го однесам некој ден порано.
Сама ги дадов документите во фонд за исплата за Јули бидејќи од работа ни абер немаа да кажат да одам сама дека не пуштиле ништо ,се надевам ке пуштат или сум задоцнила јас со одењето во фонд
Здраво за носење документи во фонд дали ми треба само последниот извештај бидејќи на работа ми рекоа од овој месец сум на фонд(они ме исплаќаа до сега) или сите извештаи требаат?
Големите семафори после пазарче кон кисела вода што водат,ако возиш од рекорд вртиш лево возиш и првата десно улица вртиш и одма е на 10тина метри влезот за фонд од десна страна како на скалички.