Здраво дали некоја членка по завршување на патолошка бременост, наместо породилно отворила боледување од општ матичен или матичен стоматолог, па после користела одмор од работа?
Ако работиш во приватна фирма не е баш така едноставно, особено ако си на на договор на определено, тие ќе ти дозволат да си користиш се што се следува и нема да ти прават проблеми додека си на породилно но може наједноставно да не те вратат потоа на работа
Prvite 30 dena si pod firmata , od 31 den si pod fond , za odmorot ke si razgovaras vo firmata kako ke ti dozvolat
Женски ве молам за инфо доколку сте имале ваква ситуација или сте запознаени од некого, доколку фирмата не одобри користење на годишен одмор што ти следува, после патолошка, како е процедурата за отварање на породилно боледување? Доколку сакате, можете да ме контактирате и во порака.
Сето тоа ми е јасно, но што документи треба да се приложат со оглед на тоа што од кога ќе се породиш носиш извод од бебето итн, а сега што треба да се однесе? Од комисија имам предлог за отварање, ама матичната ми рече да пробам повеќе опции за да не ми отвори породилно толку рано.
Единствена опција е одмор, затоа што во тој временски рок ниту матичен не смее да ти даде боледување. Не ги разбирам 'газдиве' секако ти пропаѓа одморот ,зошто не ти даваат да го искористиш??
Вака денес носев документи во фонд. Првиот пат кога однесов дадов од првиот месец што почнав,вториот пат дадов само од тој месец што ми потпишаа и сега тој ми ги бараше и од првиот и сите до сега со се овој сеа што ми потпишаа. Зошто пак ми ги зема од почеток док? И ми даде бројче што со бројчето до сега не ми дале бројче?
Кога комисијата ти дава предлог да отвориш породилно, немаш право да земеш друго боледување освен да земеш одмор,доколку ти даваат од фирма да го користиш. Консултирај си матичен. Јас од кога сум на патолошка ова ми беше кажано од мојата матична. Ваљда по закон им е така. Иако се' е можно кај нас.
Да прашам со патолошка бременост дали кога отвараш породилно после истата се исплаќа 100 % платата која си ја земала пред патолошка ? Бидејќи ми нема логика поинаку но да прашам за секој случај . Фала