Zenski imam edno prasanje mi stigna dopis od fondot deka treba da im odnesam nekakvo boleduvanje od 06.08 do 31.08..prvo takvo ne postoi vo mojata dokumentacija bidejki moeto prodolzuvanje na boleduvanjeto koga bev na komisija mi go prodolzija od 22.07 do 22.08 znaci nemav jas nikakov prekin ...ne razbiram zosto im treba takvo boleduvanje koga ne postoi...dali imala nekoja od vas vakvo iskustvo????? Me opteretuvaat vaka I se nerviram za bezvrska sega..inaku dokumentite mi gi nosat od firma vo fondot.
На писмото има број и маил на службеничката што го работи предметот. Јави се или пиши и да се објасните. Или прати го писмото на работа и тој што носел документи и што прави плата да оди во фонд. Може да е грешно направена платата. Едит. Знам дека немаш плата. ама се даваат податоци во мпин за плата за деновите на боледување, врз основа на кои после фондот исплаќа. Може да не е точно внесено, тоа значи додека не се исправи тоа, фонд не пушта пари.
Ако си поднела образец од матичен само за јули, ти бараат уште еден таков само за август. Истото и мене ми се случи, но сепак јави се за најсигурно.
07.07.2017 Ne be maci jas dva dokumenti im davam od komisiskoto I od maticnata obrazec I toa regularno se dadeni jas imam isto kaj sebe takov dokument...ne razbiram zosto 06.08 koga nemalo voopsto prekin Znam srcko deka e taa dijagnoza samo mi padna cudno zosto bi go prekinale ili pa nekoj me dribla mene hahah Bas istoto go spomnavme so mazmi da ne e pogresno presmetano od smetkovoditelkata bidejki takvo boleduvanje ne postoi
Значи, ако си била на боледување од 07.07, прв ден под фзо ти е 06.08. До 06.08 треба да земеш надомест од фирмата каде си вработена. Во фзо ќе почнеш да дпбиваш исплати по 06.08 и треба да однесеш документ од матичен за период од тој датум до 31.08.
a mojava maticna mi rece deka kaj niv e se regularno so datite I dokumentite ... Inaku neznam dali procita pogore objasniv toa sto mi e boleduvanjeto mi e od 22.07 do 22.08 mene maticnata mi rece deka taka si e ok
@Lexy10 од 07.07.2017 до 21.07.2017 имаш 15 дена од матичен гениколог. Од 22.07.2017 до 22.08.2017 имаш комисиско. Од 23.08.2017 до 22.09.2017 (може да грешам ден два во датата овде) треба од ново комисиско мислење. сепак во фонд треба да однесеш три обраци. 1) од 07.07.2017 до 31.07.2017 2) од 01.08.2017 до 06.08.2017 ^до овде фирма те исплаќа и веке нов образец за 3) 07.08.2017 до 31.08.2017 овде ќе те исплати фондот.
Od 23.08 boleduvanjeto mi go prodolzija do 05.09. Bidejki me upatija na konzilijarni I od tamu komisskoto mi e prodolzeno od 06.09 do 06.10 ...jas ocigledno vrska si nemam Nema vrska zenski kako I da e mazmj ke odi utre kaj niv da prasa sto I kako e rabotata.kako I da e fala vi na site za vremeto I odgovorite I pretpostavuvav I jas deka ima nesto cim baraat...
Pa nz mojava maticna nisto ne mi spomna deka treba da nosam tri obrasci kako mi dava taka jas davam vo firmata eve sega od tebe slusam deka treba I tret obrazec..
Значи првите два што ги кажав @Lexy10 остануват во фирма според нив ќе ти поминат плата, а образецот од 06.08.2017 до 31.08.2017 ти е оној потребен каде фондот треба да ти пушти пари. (овa е тој кој го кажа @kukla21 ) Ќе ти го даде матичната ова. Во една папка чувај си ги сите копии кои ти ги дава. Штом ти пишале писмо и ти бараат, не е страшно ќе им однесеш.