А имаш прашано во фонд да не нешто не е ок? Долг период е веќе ќе почнат исплатите за септември а ти ни за јули немаш. Провери си и среди ако нешто фали со фирмата
Rabotata e sto od fondot vikaat falat saati a od firma im gi prakjaat i vikaat deka e vo red i koga se prejaviv mi rekoa a pa sredeno e pusteno eza potpis za isplata i eve uste cekam
Јас чекам за август и септември. Т.е.прв пат требаше да земам минатиот месец, но се уште ништо. Кога прашав во фонд ми рекоа немале поднесено од работа за мене, а кога ги прашав на работа ми рекоа поднесени се уште на почеток на месец...
Jas vi preporacuvam podobro sama da si gi podnesuvate dokumentite zosto i kaj mene beshe taka mi vikaat podneseni se a od fond mi vikaa nema nisto podneseno i cekav dolgo za pari..Od togash sama si gi podnesuvav toes maz mi gi noseshe i redovno imav isplata sekoj mesec
Ми остана уште еднаш само за поднесување и ќе треба да отворам породилно. Но, не знам за овие 2 месеци што да правам, ми се чинни побрзо породилно ќе земам отколку патолошка. Не знам дали би можела да ги однесам сега сама дека веќе ги "однесле" од фирма. Дали прифаќаат копии?
Jas sama gi nosam pa pak se glupiraat fakjav vrski za 3ca sto sedat po cel da potpisat za isplata.. se zavisi od toa koj ja vodi postapkata
Дечки дали знае некој Дали ако те одбијат на првостепената можеш истиот ден да одиш на второстепена комисија ?
Zencinja utre ke nosam dokumenti vo fondot za septemvri mesec vekje boleduvanjeto mi e zatvoreno bev od 01.10 do 06.10 sea koristam odmor pa zdravje treba da otvoram porodilno.Prashanjeto mi e dali i za tie 6 dena treba da se podnese vo fondot sea ili nareden mesec ili pak od rab ke me isplatat za 10 ti
Zdravo, koga pocnuvaat isplatite ili nema nekoj red prv mesec treba da zemam pa da znam kolku ke se iznacekam ☺️
Јас не го однесов документите у социјално зашто ми дадоа 10 дена продолжување на комисија и сеа за уште 10 дена до породилно 45 унапред ме пратија на конзилијарно. Матичен рече да завршам и тоа и да ги однесам од цел месец заклучно до датумот сега што ќе го дадат на 18ти. Абе не се нормални.
Дали ке е проблем на 18ти сум на гак за патолошкава а на 19ти треба да носам док во букурешт дали ке ми праат проблем?
Imam edno prasanje, so koi dijagnozi dozvoluvaat patoloska i davaat boleduvanje? Na rabota ne ceka eden stresen period koj trae mesec dva i so dosta prekuvremena rabota i bi sakala da go izbegnam pa razmisluvam koga kje dojde vreme dali bi mi dale taka podolgo boleduvanje da me fatat bar dva meseci?
Боледување не се дава веќе на подолг период. Матична може да ти даде 15 денови, па те праќа на специјалист (можеш и во приватна да отидеш) со тоа може да добиеш 30 денови па уште 15 со ист извештај (шифра О20 ), зависи која недела си веќе. Искрено на гак не знам дали без медицинска причина би добила ваков извештај, па затоа мислам ти е подобро на приватно да успееш да земеш. Е после овие денови си одиш на конзилијарно мислење а со него ти одобруваат макс до 30 денови.
Здраво Дали би можел некој да ми објасни како оди постапкава за патолошка.. јас земав боледување од општ матичен 15 дена и сега отворив и од матичен гинеколог уште 15, потоа таа ме праќа во чаир на специјалист па извештајот се носи на матичната па од кај неа во букурешт (барем вака таа ми кажа). Потоа што се прави понатаму? Кои документи се носат во фонд? Инаку дијагнозата поради која вадам патолошка е предходно миссед абортус и тромбофилија со некои мутации на гени, дали со ова би ми одобриле патолошка?