Имав боледување од матична две недели поради повраќање па ми го продолжија од Фонд уште 20 дена. Во меѓувреме прокрварив и сега треба да мирувам и сум под терапија. Тековното боледување ми е веќе со шифра заканувачки абортус, и е до крај на октомври, а во извештајот на комисијата не пишува контрола, бидејќи прокрварив во меѓувреме сакам да го продолжам, нема да можам да одам на работа. Дали со конзилијарно мислење ќе ми го продолжат.
Не пишува со контрола или конзилијарно? Бидејќи кај мене на првото пишуваше само со контрола и ми бараа само извештај, а на второво сеа пишува со контрола и конзилијарно мислење. Најубаво мислам да прашаш кај матичната. Кога и да сум одела на комисија ( не само за паталошка ) ми пишувало или контола или конзилијарно.
Здраво девојки Да прашам кога ке ви продолжат боледување на комисија во Букурешт дали одма после тоа поднесувавте во фонд за исплата или треба да се чека да поминат тие 30 дена па потоа?
Мене ми е продолжено со конзилијарно до 27.10 што значи документи мора да носам почеток ноември за исплата за октомври.
Да се пофалам и мојата сметка се зарадува . Деновиве почнав да ги спремам документите за во фонд, ми фалеа уште боледувањата пак да ги земам од кај матичен. И и велам вчера на мајка ми, ќе видиш сега ќе ми пуштат пари дека почнав да ги спремам документиве. И денес еве нотификација ми пуштиле за септември. Е сега за дел од август ми немаат пуштено, сигурно со саатите нешто има проблем како кај сите. Ќе прашам за тоа дополнително.
A na rabota sto treba da se odnese? Predlogot od komisijata i plus maticen dava dokument za boleduvanje ili kako?
Ја го давам боледувањето од матичната ( ако ги носиш сама документите во фонд еден лист на работа еден у фонд, а ако од фирма ти ги носат у фонд двата ги даваш на работа ) и копија од боледувањето од комисија оргиналот чувај го за тебе.
Ова е од денес втора смена, значи буква В се прва. Јавете се таму ке ви кажат телефонски, креваат на телефон.
Да прашам нешто.. дали оваа постапка со комисија во букурешт па конзилијарно е патолошка или за патолошка не се оди на комисии туку така те водат до крај? И дали фирмата плаќа придонеси за вакво боледување со продолжување од комисии?
Zdravo podnesov za kleksani 19.09 se e vo red so dokumentite obicno do 20.10 bi me ispaltile mesecov nema , dali e isplateno kaj vas ?
Здраво ме интересира дали кога ќе ми престане патолошката, пример последно ми ја продолжија до 12.11.23 и пишува од 13.11.23 да се отвори породилно морам одма на 13 да отворам или можам да користам прво одмор од фирмата зашто ако не го искористам до нова година ќе ми пропдне и плус да скратам од тие 45 дена.
Не знам зашто сестрата ми вика дека не може,дека мора на 13ти да отворам породилно или приговор требало да поднесам. Мене ми е прв пат и не знам како оди се ова, но се мислам дека може, дека имам прочитано така на форумов затоа што следам последниве месеци што пишуваат баш во оваа тема. Доколку може да го користам одморот, тогаш треба да одам кај матичниот да ми отвори породилно од како ќе заврши одморот?
E toa ne znam neka odgovori nekoj drug. Ama 100% mnogu koristat odmor, i od citanje i od drugarki znam taka pravea. Komisijata dava predlog samo. Odnosno vekje ne ti pokriva patoloska. A ako se pokries so odmor toa ti sleduva.
Jas taka napraviv duri i vo bukurest mi kazaa ako imas denovi od odmor iskoristi si gi. Tvoe pravo e da go koristis odmorot do onoj moment dur ne se porodis.