Патолошка бременост

Discussion in 'Бременост' started by byby.13, Jun 6, 2015.

1. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Дали промена на матичен гинеколог може да ми направи некој проблем за отворање на породилно.

2. Boki_bokicka

Boki_bokicka Активен член

Zdravo zencinja..Edno prashanje? Na patoloska bev do 6.10 i od 7mi koristev leten odmor sea koristam i zimski odmor do 7.11 i od 8 mi otvaram porodilno a termin mi e 20 noemvri..Prashanjeto mi e koj treba sea da me isplati za oktomvri mesec.Da napomenam deka i dok treba da nosam vo fond posle 1vi za 6 dena sto mi beshe prodolzeno od bukurest

3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Под фирма си додека користиш одмор.

Boki_bokicka and Isabel like this.
  4. Maci321

Maci321 Активен член

Дали на секое продолжување на патолошка треба крвна слика ? Фала

5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Не, само на прво од специјалист

6. flow30

flow30 Истакнат член

Ми треба инфо итно ќе ве замолам. Привремено сум вработена во приватна фирма скоро 3 месеци, а бремена сум и сум со терапија утрогестан, можна потреба и за клексан, со заканувачки абортус (претходни два). Моменталнo, ко што е ситуацијата на работа, договорот ми е до средина на ноември и тешко дека ќе ми го продолжат или дека ќе ме вработат за стално, со оглед на тоа што некои и знаат за бременоста.
    Прашањето ми е дали имам право со ваква дијагноза да отворам патолошко и дали ќе ми го прифати фирмата со оглед на тоа што сум тука само три месеци, некаде прочитав дека требало минимум шест.
    Фала ви однапред.

7. Maci321

Maci321 Активен член

Здраво дали може утре да се однесе од Комисија кај матичната и да ми издаде боледување ? Од 8.11 ми продолжи комисијата

8. skorpija.95

skorpija.95 Истакнат член

Treba da imas neprekinat staz od 6 meseci bez razlika dali vo ista ili razlicna firma a firmata nema sto da ti prifati, koga si na boleduvanje ne smeat da te odjavat

9. skorpija.95

Do 6ti te isplaka fond, za ostatokot te isplaka firmata

10. IvIv

IvIv Истакнат член

Здраво девојки,
    На 13.09 отворив боледување од матичен поради крварење. По боледувањето отворив патолошка бременост. Имав исплата од фирмата за 30 дена. Дали знаете кога треба да се исплатат првите пари од Фондот? Ви благодарам.

11. Marija19971997

Marija19971997 Активен член

Здраво мамички. Дали може да одам на боледување од матичен гинеколог две недели и потоа да одам само еден месец на патолошка бременост и потоа да ја прекинам патолошката и да се вратам на работа па да терам две три недели на работа и потоа да земам одмор и боледување од општ матичен и да го отворам породилното? За да не морам под патолошка да бидам до крај и да ми го отворат породилното 45 дена пред термин, па бебуш на 7 и пол месеци да морам да го оставам во градинка. Ве молам за совет дали може вака да постапам а да не морам да одам порано на боледување.

12. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Od 13.09 do kaj 12.10 si pod firma, 90% mislam e plateno ova boleduvanje.
    Od 12.10 nataka si pod fond ako si na patoloska, 70% od plata. A isplata nekade vo noemvri, moze i na kraj na noemvri da gi dobies,kako sto citav kasnat. I jas sum od 17.10 pod fond pa ke cekame ke vidime koga ke stignat.

13. skorpija.95

Mozes no poisplatlivo ti e da teras so patoloska dur mozes koga ke ti kazat da otvoris porodilno da iskoristis odmor namesto da se vrakas na rabota

Marija19971997 likes this.
  14. CarrieBradshow

CarrieBradshow Истакнат член

Колку % е патолошката и дали влијал патолошката исплата на продолното? Т.е дали од тие 6 месеци со пониски примања се пресметува колку би земала породилно?

15. Fenix05

Fenix05 Популарен член

70% е патолошка а породилно просек од последни 12 плати (100% колку што би ти било а не скратено)

16. IvIv

IvIv Истакнат член

Дали го просекот се вбројуваат бонусите и дополнителните примања од компанијата?

17. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Мислам да, кај мене излегува некој чуден процент и за патолошкава (очекував помалце) па мислам дека влегуваат, но не сум сигурна до сега пресметка од фонд не сум добила.

18. IvIv

IvIv Истакнат член

Па да ние имаме полугодишни бонуси и К15. Претпоставувам дека ќе бидат дел од пресметката.

19. Isabel

Isabel Популарен член

Доколку ти ја пуштаат одеднаш како цела плата се вбројуваат. Т.е. ако плаќаат придонеси и на бонусите. А ако ги пуштаат бонусите посебно со друга трансакција и назнака тогаш не ми се верува.
    Исто и к15 мислам дека не влегува во пресметка.

Мене месечните бонуси ми врват заедно со плата, т.е. плаќаат и придонеси за нив и пресметав за патолошката дека ми е точно 70% од последните 12 плати што сум ги зела пред да почне патолошката.

Е сега не ми е јасно баш за породилното од кои месеци ќе се смета, бидејќи од последните 12 месеци пред породувањето ќе имам земено 8 цели плати, другото под патолошка.

20. IvIv

IvIv Истакнат член

Ги пуштаат со шифра 1
    100. Исплати врз основа на електронска пресметка на приход и данок поднесена до. Управата за јавни приходи – се користи при исплата на приход што не е плата

Дали овие влегувааат?