Zdravo zencinja..Edno prashanje? Na patoloska bev do 6.10 i od 7mi koristev leten odmor sea koristam i zimski odmor do 7.11 i od 8 mi otvaram porodilno a termin mi e 20 noemvri..Prashanjeto mi e koj treba sea da me isplati za oktomvri mesec.Da napomenam deka i dok treba da nosam vo fond posle 1vi za 6 dena sto mi beshe prodolzeno od bukurest
Ми треба инфо итно ќе ве замолам. Привремено сум вработена во приватна фирма скоро 3 месеци, а бремена сум и сум со терапија утрогестан, можна потреба и за клексан, со заканувачки абортус (претходни два). Моменталнo, ко што е ситуацијата на работа, договорот ми е до средина на ноември и тешко дека ќе ми го продолжат или дека ќе ме вработат за стално, со оглед на тоа што некои и знаат за бременоста. Прашањето ми е дали имам право со ваква дијагноза да отворам патолошко и дали ќе ми го прифати фирмата со оглед на тоа што сум тука само три месеци, некаде прочитав дека требало минимум шест. Фала ви однапред.
Здраво дали може утре да се однесе од Комисија кај матичната и да ми издаде боледување ? Од 8.11 ми продолжи комисијата
Treba da imas neprekinat staz od 6 meseci bez razlika dali vo ista ili razlicna firma a firmata nema sto da ti prifati, koga si na boleduvanje ne smeat da te odjavat
Здраво девојки, На 13.09 отворив боледување од матичен поради крварење. По боледувањето отворив патолошка бременост. Имав исплата од фирмата за 30 дена. Дали знаете кога треба да се исплатат првите пари од Фондот? Ви благодарам.
Здраво мамички. Дали може да одам на боледување од матичен гинеколог две недели и потоа да одам само еден месец на патолошка бременост и потоа да ја прекинам патолошката и да се вратам на работа па да терам две три недели на работа и потоа да земам одмор и боледување од општ матичен и да го отворам породилното? За да не морам под патолошка да бидам до крај и да ми го отворат породилното 45 дена пред термин, па бебуш на 7 и пол месеци да морам да го оставам во градинка. Ве молам за совет дали може вака да постапам а да не морам да одам порано на боледување.
Od 13.09 do kaj 12.10 si pod firma, 90% mislam e plateno ova boleduvanje. Od 12.10 nataka si pod fond ako si na patoloska, 70% od plata. A isplata nekade vo noemvri, moze i na kraj na noemvri da gi dobies,kako sto citav kasnat. I jas sum od 17.10 pod fond pa ke cekame ke vidime koga ke stignat.
Mozes no poisplatlivo ti e da teras so patoloska dur mozes koga ke ti kazat da otvoris porodilno da iskoristis odmor namesto da se vrakas na rabota
Колку % е патолошката и дали влијал патолошката исплата на продолното? Т.е дали од тие 6 месеци со пониски примања се пресметува колку би земала породилно?
Мислам да, кај мене излегува некој чуден процент и за патолошкава (очекував помалце) па мислам дека влегуваат, но не сум сигурна до сега пресметка од фонд не сум добила.
Доколку ти ја пуштаат одеднаш како цела плата се вбројуваат. Т.е. ако плаќаат придонеси и на бонусите. А ако ги пуштаат бонусите посебно со друга трансакција и назнака тогаш не ми се верува. Исто и к15 мислам дека не влегува во пресметка. Мене месечните бонуси ми врват заедно со плата, т.е. плаќаат и придонеси за нив и пресметав за патолошката дека ми е точно 70% од последните 12 плати што сум ги зела пред да почне патолошката. Е сега не ми е јасно баш за породилното од кои месеци ќе се смета, бидејќи од последните 12 месеци пред породувањето ќе имам земено 8 цели плати, другото под патолошка.
Ги пуштаат со шифра 1 100. Исплати врз основа на електронска пресметка на приход и данок поднесена до. Управата за јавни приходи – се користи при исплата на приход што не е плата Дали овие влегувааат?